Novi haos u La Ligi: "Tražimo da se utakmica poništi!"

Gol Atletica nije trebao da se prizna?

Novi haos u La Ligi: "Tražimo da se utakmica poništi!"

E. Škorić

Ove sezone veliki je broj kontroverzi i skandala u španskoj La Ligi, a stvari su sve gore kako se bliži kraj sezone.

Barcelona je već osvojila titulu, poznati su i učesnici Lige prvaka, ali velika bitka vodi se za opstanak. Elche je ranije ispao, a sada je dva kola prije kraja od ostalih timova najteže Espanyolu, koji je 19. sa 35 bodova.

Katalonci imaju tri boda manje od Valladolida, koji je također u opasnoj zoni, potom Cadiza i Getafea, dok Almeria ima 39, a Celta i Valencia po 40 bodova. Espanyolu treba malo čudo da ostane u ligi, a posebno jer slijedi gostovanje na Mestalli, pa dočekuju Almeriju.

Espanyol je prije dva dana odigrao svoj meč 36. kola protiv Atletica i kod kuće remizirao rezultatom 3:3. Gosti su vodili 3:0 golovima Nigueza, Griezmanna i Carrasca, da bi Montes, Joselu i Vinicius Souza uspjeli donijeti bod vrijedan nade.

No, ubrzo nakon utakmice, krenule su žestoke pritužbe od strane Espanyola, koji smatra da gol Griezmanna nije trebao biti priznat. Postoje razni uglovi, ali nijedan ne donosi pravu sliku. Navodno, lopta nije prešla gol-liniju, a u Španiji ne postoji gol tehnologija i jedini način da se provjeri je VAR.

Clos Gomez obavijestio je Espanyol da na temelju trenutnih propisa ne može dati slike ili razgovore o odlukama donesenim u VAR sobi, potvrđujući da je slika korištena za potvrdu Atleticovog drugog gola bila ona prikazana na televiziji, a koju je zabilježila "paukova kamera".

Oglasi

“Tražili smo sliku na kojoj se vidi da lopta ulazi čisto i jasno”, rekao je trener Espanyola Luis Garcia na konferenciji za novinare.

Espanyol je zatražio osporavanje utakmice i njeno poništenje.

"Jedina slika koja se koristi za dodjelu pogotka nudi perspektivu iz koje je nemoguće utvrditi je li lopta ušla ili ne", tvrde oni, te napominju "da se ovakvim načinom postupanja krši VAR protokol, jer ispravlja arbitražnu odluku, a da za to nema niti jedan uvjerljiv dokaz. Dakle, postoji krivotvorenje strane i očiti nemar u primjeni pravila i korištenju dostupne tehnologije".

"RCD Espanyol smatra da su mu prava povrijeđena, osjećajući se ozbiljno povrijeđenim, stoga ćemo nastaviti s osporavanjem utakmice i stoga zatražiti da se sklopi sporazum o njenom poništenju. Isto tako, RCD Espanyol, u odbrani svojih legitimnih interesa, proučava moguće dodatne pravne tužbe za moguću patrimonijalnu štetu nastalu ovom tužbom".

Objavljena je naknadno 3D snimka pomoću koje je ustanovljeno da lopta nije prešla gol-liniju. Bila je "debelo" ispred linije i po svemu sudeći Espanyol je pokraden, ali teško da će se poništiti utakmica.

Potražite više informacija na temu La Liga:

LaLiga je jedna od rijetkih velikih nogometnih liga koja ne koristi tehnologiju gol-linije. Ako Komitet za takmičenje odluči da se utakmica mora ponoviti, to bi moralo biti sljedeće sedmice budući da je ostalo još samo devet dana do kraja sezone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi