La Masia je prošlost: Enrique mijenja percepciju Španije, otkud baš on?

Nova era Furije

La Masia je prošlost: Enrique mijenja percepciju Španije, otkud baš on?

Zlatna era fudbalske reprezentacije Španije, smatra se, bila je izgrađena na bazi igrača Barcelone, ali izgleda da će se budućnost ovog tima graditi oko fudbalera iz Real Madrida, i to pod vodstvom selektora koji je vodio Barcelonu.

Četiri od šest golova koje je Španija postigla u utakmici UEFA Nations League u Elcheu djelo su igrača Reala, a prvi put za 16 godina šest od početnih 11 reprezentativaca bilo je Realovih.

Uzburkani su bili duhovi u španskim medijima kada je bivši trener Barcelone Luis Enrique imenovan za selektora, smatrali su mnogi da će isključiti igrače Reala iz opticaja zbog svog ranijeg angažmana u karijeri.

Jedino je vezista Serhio Busquets bio Barcelonin igrač protiv Hrvatske. On je bio dio tima Španije koja je osvojio Svjetsko prvenstvo 2010 i Euro 2012, a u oba finala utakmicu je započinjalo šest igrača Barcelone.

Real napadač Marco Asensio dominirao je na naslovnim stranama nakon dva "otrovna" udarca protiv Hrvatske - drugi je zvanično upisan kao autogol Lovre Kalinića - i tri asistencije. Asensio koji u klubu sarađuje sa Sergiom Ramosom i Iscom uvjetovao je najveći poraz u historiji Hrvatske.

Jedan gol je postigao Saul Niguez iz Atletico Madrida, ali ga je obezbijedio Dani Carvajal iz Real Madrida, dok je Daniel Ceballos ubilježio svoj međunarodni debi.

Luis Enrique je igrao za Real pet sezona, ali je 1996. godine napravio kontroverzni potez i otišao u Barcu. Tamo je proveo ostatak karijere, a imao je i trofejni trenerski period od 2014. do 2017. godine.

Rijetko je bio stidljiv i nije se suzdržavao u izražavanju svog ne baš izrazito pohvalnog mišljenja o Realu. Kasnije je bilo primjetno da čak nije volio ni da pominje ime kluba. Međutim, kako čovjek kreće prvo od sebe i teži da bude uspješan, to ga nije navelo da preferira Katalonce.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

"Nisam znao da sam izabrao šest igrača iz Real Madrida, to me ne zanima. Za mene su to igrači koji nastupaju za špansku reprezentaciju i to je to", rekao je on na konferenciji za novinare.

"Ako je osnova tima Real Madrid, mislim da je to u redu. Ja međutim vidim samo jedan dres, dres Španije."

Top Komentari

DeroVolk
Ne mijenja percepciju već mu igraju igrači koji su u formi. Prosto ko grah. Igrali su i kod proslog selektora mahom isti igraci ali se nije spominjalo toliko, jer frajer nije imao veze sa Barcelonom. Bilo kako bilo, tekst ti je za one stvari.
13 2
Babo
Ubio me Bog ako si ti Culicu normalan
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti