Lautarov golgeterski rekord Serije A, posveta rodnom gradu i miris Scudetta u Milanu

Inter slavio u Rimu

Lautarov golgeterski rekord Serije A, posveta rodnom gradu i miris Scudetta u Milanu

Edmir Škorić

Inter je u Rimu sa 2:0 savladao Lazio u utakmici 16. kola italijanske Serije A, pa sada ima četiri boda prednosti u odnosu na drugoplasirani Juventus.

Inter i Juventus djeluju kao dva najveća kandidata za Scudetto, s tim da i Milan ne treba prerano otpisati, ali dojam je da je ekipa koja u napadu ima Lautara Martineza i Marcusa Thurama trenutno najbliža cilju.

Stara dama je sinoć kiksala protiv Genoe, dok je Inter na mnogo težem gostovanju slavio protiv Lazija sa 2:0 i tako se osamostalio na vrhu tabele.

Gosti iz Milana poveli su u 40. minuti. Užasan pas Adama Marušića prema svom golmanu koristi Lautaro Martinez, dribla Ivana Provedela i pogađa za veliko slavlje. Lautaro je nakon toga podigao dres i ispod je imao majicu s porukom za rodni grad Bahia Blanca, koji je ove sedmice doživio katastrofu.

Snažne oluje uzrokovale su štetu, uključujući urušavanje krova sportskog centra tokom takmičenja na klizanju, pri čemu je poginulo 13 ljudi.

Oglasi

U nastavku je Inter još jednim golom riješio pitanje pobjednika, Barella je u 66. minuti asistirao Thuramu, koji je postavio konačan rezultat.

Djelovalo je da bi Lazio mogao mnogo više napraviti u ovom duelu, no nebesko-plavi nisu mogli ništa naspram moćnih Nerazzurra, iako su istina i izabranici Maurizija Sarrija imali svoje prilike, ali ih nisu koristili.

Lautaro Martinez je ušao u historiju Intera jer je prvi igrač od 2000. godine koji je u jednoj kalendarskoj godini zabio 29 golova u Seriji A.

Ovaj rekord držali su Diego Milito i Cristian Vieri koji su postigli 28 golova u Seriji A u jednoj kalendarskoj godini. Prvi je to uradio 2012. godine, kada je Inter osvojio tripletu, a drugi 11 godina ranije.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Lautaro je u prvoj polovici godine zabio 14 golova, što odgovara sezoni 2022./23., a u tekućoj sezoni skupio ih je 15, što ga ostavlja na vrhu liste strijelaca u Seriji A. U cijeloj historiji Intera samo su tri igrača ostvarila više golova u Seriji A tokom kalendarske godine. Giuseppe Meazza, po kojem je stadion dobio ime, zabio je 30 1930., Antonio Angelillo, Argentinac koji je igrao za Racing i Bocu, zabio je 31 1958. i na vrhu je Stefano Nyers s 32 gola 1951.godine.

Inter će do kraja godine imati još dva meča i eto prilike za Lautara da popravi taj učinak. Slijedi domaći duel sa Lecceom i za kraj godine gostovanje u Genovi.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi