Leeds United stopama Veleža
Bilesu često nazivaju luđakom, vjerovatno zato što je drugačiji i autentičniji od ostalih trenera, a da je majstor - majstor je

Zanatlija Bielsa i povratak iz izgnanstva

Leeds United stopama Veleža

Pep Guardiola kada je želio da nauči o trenerskom poslu više nego što je o fudbalu naučio od Johana Kruyffa otišao je kod Marcela Bielse.

"Ludi" Argentinac danas je trener Leedsa i vodi ovu ekipu prema Premier ligi. Petnaest godina ovaj tim je u izgnanstvu, ali nakon trijumfa u jorkširskom derbiju, optimizam je dosegao kritičnu tačku. Kad bi povlačili paralelu Leeds bi bio neka vrsta Veleža, a slična je i trenutna euforija.

Jorkšir je ovoga vikenda bio na nogama. Sheffield United i Leeds kada se sastaju nekad je kao da igraju Boca i River na engleski način.

Bez trijumfa 26 godina

Pablo Hernandez je osigurao prvu pobjedu za Leeds na Bramall Laneu od 1992. godine. Tada su pobjedom od 3:2 osvojili titulu u Championshipu.

Trijumf je upisan unatoč tome što je Leeds bio desetkovan, a dugotrajni popis povreda proširio se kada je povredu u prvom poluvremenu doživio stoper Liam Cooper.

Tim sa čuvenog Elland Roada, koji je krajem prošlog milenija harao engleskom Premier ligom, ali i Ligom prvaka, sve sa zvijezdama poput Ferdinanda, Woodgatea, Smitha, Viduke, Kewella... pobjedom nad Sheffieldom uvezao je treći trijumf i to bez primljenog gola, pa je već sada legendarni Argentinac proglašen istinskom legendom u Leedsu.

Mnogi su ubjeđeni da će pod njegovim vodstvom Leeds ponovo biti veliki klub.

"Svatko bi trebao vjerovati u energiju koju je Leeds Unitedu donio glavni trener Marcelo Bielsa", priča Ian Holloway, bivši trener QPR-a.

Leeds je protiv Sheffielda na teren istrčao sa pet igrača proizvedenih u vlastitoj Akademiji.

"Ono što je fantastično je da se ne plaši dati priliku mladim igračima ni u sezoni u kojoj su sve jači i jači. Jedino pitanje je da li će ekipa biti dovoljno jaka da prati njegov intenzitet. Zasad su bili uspješni", rekao je Holloway.

"Uspjeli su se nametnuti intenzitetom u lokalnom derbiju. Derbi Yorkshirea je težak, a oni su uspjeli igrati sa intenziteom i protiv ekipe koja je gotovo jednako dobra, slična prema načinu na koji igraj. To je teško učiniti Sheffield Unitedu."

Holloway je potom zaključio da je Bielsa uticao na sve koji su ga okruživali u prvih pet mjeseci.

"On je sve pokrenuo, ali stvarno. On je pravi sjajan posao i mislim da je odabrao Leeds da bi ih ponovo učinio velikim klubom. S novim pravilima, i na osnovu toga koliko navijača je okrenuto prema Engleskoj, mislim da je na pravom putu."

Bielsini igrači su trenutno drugi u Championshipu.

Utjecaj trenerskog staffa

Nakon utakmice sa Sheffieldom, Bielsa je govorio o tome koliko je njegov trenerski staff utjecao na odluke u igri, priznavši kako je Leedes morao igrati drugačije da bi osvojio tri boda.

"Tokom meča desio se jedan trenutak koji je bio vrlo važan za mene. Moj kolega Pablo Quiroga rekao mi je da zamijenim pozicije Kemara Roofea i Pabla Hernandeza i od tog trenutka nadalje, igra ekipe je poboljšana", rekao je Bielsa.

"Da je konačni rezultat bio neriješeno, ne bismo mogli reći da bi to bio nepošten rezultat. Mnogo smo se trebali braniti u igri. Kad smo počinjali napade, igrali smo dugim loptama od našeg golmana i to nije realna slika našeg stila.

"Budući da smo igrali dugim loptama, dijelili smo posjed s protivnikom i morali smo se više braniti. Imali smo više šansi od protivnika, ako usporedimo trenutke dominacije obje ekipe, možda smo imali malu prednost."

"Protivnik je dominirao na početku utakmice i na kraju, ali između ova dva trenutka, bez izvrsnosti, mislim da smo pružili zanimljivu igru."

Kapetan Liam Cooper morao se povući sredinom prvog poluvremena zbog povrede, a Bielsa je priznao da bi mogao nedostajati duže vrijeme.

"Liam je imao tešku ozljedu. Radije bih da medicinsko osoblje priča o tome, nije ozljeda ligamenta, nego meniskusa - to je ozbiljna ozljeda. Njegov izostanak će biti značajan gubitak za momčad, ali istodobno su i drugi defanzivci važni, kao što su Luke Ayling, Gaetano Berardi i Pontus Jansson."

Top Komentari

ibrahim51
Zato Bosnjaci puno vole Rodene - Velez.
14 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi