Legenda HNL-a o Turkoviću: "Nemoguće kakav je to igrač bio..."
EPA

Prisjetio se Zekinih majstorija

Legenda HNL-a o Turkoviću: "Nemoguće kakav je to igrač bio..."

Više od deset godina Almira Turkovića nema na fudbalskim terenima, no klubovi za koje je igrao i igrači s kojima je dijelio svlačionicu i danas ga se rado prisjećaju.

Fore i bogato fudbalsko znanje Turković je prodavao gdje god je igrao, tepali su mu da je 'Pape novog doba'. Bio je napadač starog kova. Brz, tehnički strahovito potkovan, moćan dribler s nevjerovatnim osjećajem za igru i za gol.

O njegovim majstorijama najviše će vam pričati ukoliko ga pomenete u susjednoj Hrvatskoj. Po tri godine igrao je za Zadar, Hajduk i Osijek i u svakoj od njih bio je jedan od najomiljenijih i ikona navijača, a kada je tako, onda nije ni čudo što je Turkovićevo ime u svojih 'idealnih 11' uvrstila i istinska ikona HNL-a Aljoša Vojnović čijoj je karijeri nedavno došao kraj.

Birajući one najbolje s kojima je igrao, nabrajao je imena Zagorca, Križanca, Puljića, Rebića, Roga..., a kada je došlo da nađe mjesto nekome u napadu...

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

„Jedan od napadača je definitivno Almir Turković. Znaš kakav je to igrač, mi na treningu u Osijeku, imaš ograničeno dva poteza, a on uspije predriblat dva igrača i zabit gol. To je nešto nemoguće koliko je čovjek bio dobar, to je old school čarobnjak s loptom“, kazao je Vojnović za Germanijak.

Turkovićevom igračkom umijeću se, između ostalog, divio i nekadašnji fudbaler Hajduka Mario Carević. Nedavno je izjavio je kako bi vrijednost Turkovića u današnjem fudbalu bila 100 miliona eura.

Top Komentari

19211921
bilo bi dobro kad bi neko napravio kompilaciju njegovih igara da i mladji mogu uzivati, na youtube skoro pa nista se ne nalazi
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi