Legendarna La Bombonera danas slavi rođendan!

Kultni stadion svjetskog fudbala

Legendarna La Bombonera danas slavi rođendan!

U fudbalu i stadionu mogu biti posebni i važni kao igrači, trener, ekipe, navijači.

A jedan od najposebnijih na svijetu je stadionu Boce Juniors, zvanično Estadio Alberto J. Armando, a širom svijeta poznat kao La Bombonera.

La Bombonera kultni je stadion ne samo argentinskog i južnoameričkog već i svjetsko fudbala. Jednostavno, svi koji su na TV ikada pogledali jednu domaću utakmicu Boce Juniors ostali su "očarani" prizorima sa Bomboenere i njenih tribina.

Danas La Bombonera slavi svoj jubilarni 80 rođendan, pošto je 25. maja 1940. godine prvi put otvorila svoje kapije. Odigrana je na taj datum utakmica Boca - San Lorenzo i postavljen rekord po broju gledalaca na tribinama - preko 57.000.

Stadion je izgrađen u La Boci, jednom od najpoznatijih kvartova Busenos Airesa. La Boca je poznata po velikom broju doseljenika iz Đenove, koji su uostalom odigrali ključnu ulogu u osnivanju Boce Juniors.

La Bombonera je tokom godina pretrpila nekoliko renovacija, ali je zadržala svoj čudan oblik koji doprinosi akustičnosti i stvaranju fantastične atmosfere tokom utakmica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi