Platio selektorsko mjesto i dobio doživotnu kaznu zatvora
Kineski stručnjak do kraja života iza rešetaka (Foto: EPA)

Li Tie sve javno priznao

Platio selektorsko mjesto i dobio doživotnu kaznu zatvora

Midhat Šljivak

Nekadašnji kineski fudbaler i trener Li Tie (46) osuđen je zbog korupcije na doživotni zatvor. On je javno priznao da je platio mjesto selektora kineske reprezentacije i zbog toga je osuđen.

Bivši kineski reprezentativac i selektor Li Tie (46) ostatak života će provesti iza rešetaka. On je na doživotni zatvor osuđen zbog korupcije koju je javno priznao na televiziji.

Tie je priznao kako je 2019. godine čelnicima Fudbalskog saveza Kine platio tri miliona juana (oko 400.000 eura) kako bi postao selektor nacionalnog tima, ali i da je učestvovao u namještanju utakmica.

"Jako mi je žao. Trebao sam slijediti ispravan put i stajati čvrsto na zemlje. Međutim, postojale su određene stvari koje su u to doba bile sasvim uobičajene u fudbalu. Bio sam nestrpljiv i željan brzih rezultata i služio sam se neprikladnim sredstvima", priznao je Tie na CCTV i dodaje:

"Kako bih postizao dobre rezultate direktno sam utjecao na sudije, potplaćivao protivničke igrače i trenere. Postalo mi je navika i pomalo i ovisnost", dodao je

Oglasi

Nakon javnog priznanja odmah je krenuo postupak protiv nekadašnje zvijezde kineskog fudbala. Navodno je osuđen na doživotni zatvor.

Također, kazne su dobili bivši predsjednik i sadašnji potpredsjednik Fudbalskog saveza Kine. Bivši predsjednik Chen Xuyuan ide na 15, a Du Zhaocai na 13 godina zatvora.

Li Tie naslijedio legendarnog Marcella Lippija

Li Tie platio je mjesto selektora reprezentacije 2019. godine, a na toj funkciji je zamijenio legendarnog Italijana Marcella Lippija.

Reprezentaciju Kine je vodio dvije godine. U tom periodu je odradio 13 utakmica i imao je učinak od šest pobjeda, dva remija i pet poraza.

Ranije je u dva navrata radio kao pomoćnik selektora, a od klubova je samostalno vodio Hebei China Fortun i Wuhan Zall.

Oglasi

Što se tiče fudbalske karijere on je ponikao u ekipi Liaoning, da bi 2002. godine za 1.2 miliona funti prešao u Everton. Međutim, u Engleskoj se nije naigrao i u šest godina je nastupio samo 40 puta za Karamele, te jednom za Sheffield United.

Vratio se kući 2008. godine. Nastupao je za Chengdu Blades i Lianing, gdje je okončao karijeru 2011. godine.

Za nacionalni tim Kine sakupio je 92 nastupa i postigao je šest pogodaka. Igrao je na poziciji defanzivnog veznog.

Sada će ostatak života provesti iza rešetaka. Smatrao je da će kazna biti blaga što je priznao sve, no kineske vlasti nisu imale milosti prema njemu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi