Liga nacija, ko s kim, gdje i kada: Osam mogućih protivnika BiH
Sistem takmičenja u Ligi nacija zamršen je do krajnjih granica, ali uz vrhunski mentalni napor, bit će vam za kratko vrijeme sve jasno

Sutra žrijeb u Lozani

Liga nacija, ko s kim, gdje i kada: Osam mogućih protivnika BiH

Liga nacija, najnoviji izum Evropske kuće fudbala, sutra će poprimiti značajnije obrise, 55 fudbalskih reprezentacija saznat će imena svojih protivnika u takmičenju kroz koje će oni manje afirmisani i renomirani pokušati izboriti Euro.

Sve je već odavno biznis, esencija se razvodnjava. Od prošlog Prvenstva na kontinentalnim smotrama "najboljih" reprezentacija učestvuje njih 24. Nešto slično kao u košarci. Vjerovatno će doći vrijeme kada će, radi popularizacije fudbala, Evropsko prvenstvo igrati 48 "najboljih" reprezentacija Evrope, čitavu godinu da "trljaju".

Elem, Liga nacija poslužit će i UEFA-i, kako bi mogla osigurati veća sredstva na osnovu TV prava jer će u terminima predviđenim za prijateljske utakmice reprezentacije odmjeravati snage sa sebi sličnima. Poslužit će dakako i reprezentacijama, najviše ovim lošijim, no i dobre neće morati tražiti sebi adekvatne protivnike.

Dobra stvar je što se više na Evropska prvenstva neće morati kroz baraže (koje nikada nećemo proći), već će četiri najbolje ekipe iz četiri glavne grupe Lige nacija izboriti Euro, ako to već ne učine putem kvalifikacija.

BiH se nalazi u Ligi B. Svaka Liga bit će podijeljena ne četiri mini-grupe od po tri reprezentacije. Prema trenutnom rejtingu, od 12 selekcija naša je svrstana u isti šešir sa Švedskom, Ukrajinom i Irskom i sa njima se neće moći nadmetati.

Mogući protivnici Zmajevima tako su Autrija, Vels, Rusija i Slovačka iz šešira iznad, te Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska iz šešira ispod.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Pobjednici mini-grupa, igrat će final-four (polufinale i finale), a pobjednici četiri final-foura obezbijedit će nastup na Euru koje će se 2020. igrati u deset evropskih gradova.

Utakmice mini-grupne faze igraju se u septembru, okrobru i novembru 2018. (šest utakmica), a play-off u martu 2020, tri mjeseca uoči Eura, odnosno nakon što završe evropske kvalifikacije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti