Koliko će zaraditi Hrvatska ako osvoji Ligu nacija?

Večeras počinje završni turnir

Koliko će zaraditi Hrvatska ako osvoji Ligu nacija?

Edmir Škorić

Hrvatska igra završnicu Lige nacija i ima priliku da po prvi put osvoji ovo takmičenje, ali i da zaradi pravo bogatstvo.

Hrvatska će večeras u Rotterdamu od 20:45 sati odmjeriti snage s Nizozemskom u polufinalu, dok će u drugom polufinalu igrati Španija i Italija.

Za prvo izdanje Lige nacija UEFA je osigurala 76.25 miliona eura nagrada, a pobjednici su kući odnijeli 10.5 miliona eura.

Drugoplasirana Nizozemska uzela je 9 miliona eura, trećeplasirana Engleska dobila je 8 miliona eura, a Švicarska, koja je završila četvrta - dobila je 7 miliona.

Francuska je za trijumf 2021. godine dobila 11 miliona eura.

Oglasi

UEFA nije objavila službene brojke za ovogodišnje izdanje Lige nacija, ali svakako se očekuju slične novčane nagrade.

Ukoliko pobijedi večeras domaću Nizozemsku, Hrvatska će u petak u Rotterdamu sa boljim iz duela Španija - Italija igrati za trofej.

Ovo će biti premijerno izdanje Vatrenih u završnici Lige nacija. U dosadašnja dva izdanja Lige nacija slavili su Portugal i Francuska.

Prvi Final Four održan je od 5. do 9. juna 2019. godine u Portugalu, a osim domaćina još su sudjelovali Engleska, Švicarska i Nizozemska. U prvom polufinalu Portugal je u Portu sa 3:1 pobijedio Švicarsku, dok je Nizozemska dobila Englesku.

U finalu igranom na stadionu Dragao pred 43.000 gledatelja, Portugal je pobijedio Nizozemsku sa 1:0 golom Goncala Guedesa u 60. minuti. U duelu za treće mjesto nije bilo golova, a Engleska je nakon penala savladala Švicarsku.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Drugi završni turnir Lige nacija igran je od 6. do 10. oktobra 2021. u Italiji uz nastupe Azzurra, Francuske, Španije i Belgije. Španija je u polufinalu na milanskom San Siru pobijedila Italiju sa 2:1, dok je u drugom polufinalu Francuska u Torinu slavila nad Belgijom a 3:2 iako je gubila sa 0:2 do 60. minute.

Francuska je nakon preokreta u finalu pobijedila Španiju sa 2:1 i osvojila turnir, dok je Italija u borbi za treće mjesto dobila Belgiju.

Top Komentari

plemic
ne berite brigu oko toga- ns bih nema tih problema.
4 0
pero98
Sretno Vatreni
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi