Kakva bi to grupa mogla da bude: Hrvatska, Francuska, Portugal i BiH!
Liga nacija ove godine će da bude veliki ispit za našu selekciju.

Za dva dana je žrijeb Lige nacija

Kakva bi to grupa mogla da bude: Hrvatska, Francuska, Portugal i BiH!

Eldar Ganibegović

Novo, ukupno četvrto izdanje Lige nacija, počinje u jesen 2024. godine. Bosna i Hercegovina se nalazi u A diviziji i u žrijebu bi mogla dobiti jako tešku grupu. 

Liga nacija je takmičenje koje itekako leži reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Naravno, ne računamo 2020. godinu kada smo bili u A diviziji i osvojili tek dva boda u konkurenciji Italije, Nizozemske i Poljske.

Prije toga naša je selekcija s Robertom Prosinečkim na klupi sjajno odradila grupu u B diviziji, osvojila je pored Austrije i Sjeverne Irske, te se na taj način plasirala u A diviziju i obezbijedila baraž za EURO 2020.

Ivaylo Petev napravio je sljedeći uspjeh u B diviziji Lige nacija. Godine 2022. smo kolo prije kraja obezbijedili prvo mjesto u grupi pored Finske, Rumunije i Crne Gore, te osigurali A diviziju i baraž za EURO 2024.

Upravo zahvaljujući tom rezultatu naša selekcija će u martu imati šansu da izbori jedno od preostala četiri mjesta na EURO-u u Njemačkoj. Protivnik u polufinalu baraža 21. marta će biti Ukrajina u Zenici, a ako prođemo, pet dana kasnije na Grbavici ćemo dočekati Island ili izrael.

Oglasi

Nakon toga poznato je da slijedi još jedna velika utakmica. Ustvari, veliki protivnik, jer je riječ o prijateljskom meču s Engleskom. Za nadati se da će i nama taj meč u Newcastleu biti pripreme za EURO.

EURO, pa Liga nacija i potencijalna grupa smrti

Dakle, nadamo se da ćemo igrati na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, no ono što je sigurno za ovu godinu jeste da ćemo igrati šest mečeva u A diviziji Lige nacija. Ona će početi u septembru.

Za dva dana, 8. februara 2024. godine od 18 sati pratiti ćemo žrijeb. Naša reprezentacija bi mogla dobiti grupu smrti u kojoj bi bili Španija, Francuska i Portugal, no umjesto Španije to mogu biti i Italija i Hrvatska, skoro da je potpuno svejedno.  

Nekako bi najpovoljnija grupa bila ako bismo izvukli Nizozemsku, Mađarsku i Poljsku, no ni u njoj nam nijedan bod ne bi bio zagarantovan unaprijed.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Šešir 1: Španija, Hrvatska, Italija, Nizozemska.
Šešir 2: Danska, Portugal, Belgija, Mađarska.
Šešir 3: Švicarska, Njemačka, Poljska, Francuska.
Šešir 4: Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska.

Sada, korak po korak. Saznat ćemo protivnike za dva dana, ali ih i ostaviti po strani jer je prvi veliki cilj ispred nas plasman na EURO. Nakon toga, sigurno bi velika stvar bila i sam ostanak u A diviziji Lige nacija. 

Top Komentari

FahrudinKonjHodzic
za punjenje paprika
1 0
USABIH
Spanija, Portugal, Njemacka I TEFERIC REPKA @ VICO
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi