UEFA potvrdila promjene u formatu Lige prvaka!
Foto - EPA

Na sjednici Izvršnog odbora

UEFA potvrdila promjene u formatu Lige prvaka!

M. Šljivak

Izvršni odbor Evropske fudbalske federacije (UEFA) potvrdio je danas promjene u formatu Lige prvaka od sezone 2024/2025.

Novi format Lige prvaka igrat će se po takozvanom 'švicarskom sistemu', a iako je najavljivano kako će svaki tim igrati po 10 utakmica (pet na domaćem terenu i pet na gostujućem), odlučeno je da će svaki klub igrati po osam utakmica.

U Ligi prvaka će od sezone 2024/2025 igrati 36 umjesto 32 kluba, a mjesto više u Ligi prvaka dobit će peta zemllja na UEFA rang listi. Bitku za to mjesto vode Francuska i Portugala.

Drugo dodatno mjesto će se dobiti kroz 'šampionski put' kvalifikacija. Umjesto četiri, od 2024. godine će pet ekipa izboriti plasman u elitno takmičenje.

Još dva dodatna mjesta dobit će najjače lige Evrope, odnosno dva kluba koji bi prema koeficijentima iz prethodne sezone igrali Ligu prvaka, a koji kroz prvenstvo nisu izborili plasman u Ligu prvaka.

Oglasi

"UEFA je danas pokazala da je posvećena fundamentalnim vrijednotima sporta i da joj je cilj da njena takmičenja budu pristupačna za sve. Današnji zaključi su nastali nakon što smo poslušali sve ideje navijača, igrača, trenera, Saveza, klubova i liga i pokušali smo naći najbolje rješenje za razvoj evropskog fudbala", rekao je predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin i dodao je:

"Drago mi je što je odluka jednoglasna sa svih strana. Ovo je još jedan dokaz da je evropski fudbal ujedinjen kao nikad ranije.. Kvalifikacije za Ligu prvaka bit će održane na terenu i svaki klub će imati šansu da ispuni san".

Šta je to Švicarski model?

Švicarski model Lige prvaka označava da će svaki od 36 klubova odigrati garantovanih osam utakmica protiv različitih protivnika, a grupna faza će biti eliminisana.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Od tih osam utakmica svaki će tim odigrati četiri domaće i četiri gostujuća susreta, a ekipe će nakon odigranih duela biti rangirane po broju bodova od 1. do 36. mjesta.

Osam najboljih klubova direktno ide u osminu finala, dok će se osam ostalih učesnika tražiti nakon play-offa timova koji su ostvarili plasman od 9. do 24. mjesta.

Top Komentari

DamirT
Fakticki jos jedna povlastica za bogate...
3 0
denimen9
I tako Real ostade jedini klub koji je odbranio format i nanizao 3, najvise od 91', najviše od 55'. Kako god da postave takmičenje, samo jedna ekipa se izdvaja.
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi