Velikani dižu glas: Manchester United i Roma u Ligi prvaka bez obzira na plasman u prvenstvu?
FOTO: EPA

Novi sistem UEFA-e

Velikani dižu glas: Manchester United i Roma u Ligi prvaka bez obzira na plasman u prvenstvu?

H. Zilić

Ligu prvaka očekuju velike promjene od sezone 2024/2025.

UEFA će povećati broj učesnika na turniru na 36.

Alternativno, svaka će ekipa odigrati deset utakmica protiv deset različitih protivnika, na temelju švicarskog sistema turnira (postojat će timovi jednakih ili približnih kvaliteta, što obećava da će turnir učiniti atraktivnijim za TV).

Međutim, vodeći klubovi žele da od pomenute sezone igraju Ligu prvaka bez obzira na plasman na tabeli, tačnije da se gleda njihov trenutni koeficijent pa prema tome da učestvuju u Ligi prvaka, što je naišlo na oštre kritike javnosti ili navijača.

Po tom sistemu, recimo naredne sezone bi u Ligi prvaka igrali Manchester United, Roma, Villareal, bez obzira što su u prvenstvima ispod četrvte pozicije, ali njihov koeficijent bi im garantovao učešće u Ligi prvaka.

Dakle, vodeći klubovi žele da UEFA plasman u Ligu prvaka gleda prema koeficijentima zemalja, a ne prema plasmanu na tabeli u tekućoj sezoni, ali čini se da ta ideja neće proći, bar ne trenutno.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Takav sistem bi značio i manje uzbuđenja u prvenstvima jer bi neki klubovi bez obzira na plasman imali zagarontovano učešće u Ligi prvaka od 2024. godine, samim tim bi izostala drama u prvenstvima, što bi se odrazilo i na samu popularnost, ali i gledanost nacionalnih prvenstava.

Da se taj sistem boduje od naredne sezone četiri mjesta u Ligi prvaka bi prema trenutnim koeficijentima zauzeli Manchester United, Roma, Villareal i Lyon koji su daleko od pozicija koje vode u Ligu prvaka kroz nacionalna prvenstva.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

MaDaj
Ovo ti je najveća glupost ikada, pazi molim te na osnovu koeficijenta dobiješ mjesto u turniru… jedini način da “podignes” koeficijent je igranje u tom istom turniru… dakle klubovi koji su tu NIKAD neće napustiti. Svi znamo kolika se lova obrće u LS, za neke klubove je to spas sezone, ovim sistemom “bogati” ostaju bogati, siromašni se mogu ebati
7 0
rime_
United veliki hahahhahahanabba
4 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti