Liga prvaka, pa finale: Ima li City snage za historijski poker trofeja?
(Foto: EPA) Građani potencijalno ove sezone mogu odigrati nevjerovatna 64 takmičarska meča

Građani su još u igri na svim frontovima

Liga prvaka, pa finale: Ima li City snage za historijski poker trofeja?

Fudbaleri Manchester Cityja se spremaju za prvi meč osmine finala Lige prvaka, u Gelsenkirchenu protiv Schalkea. Neće, međutim, Građani imati vremena za odmor jer ih već u nedjelju očekuje i jedno finale - finale engleskog Liga kupa.

Osim Lige prvaka i EFL Kupa, City je u igri za još dvije titule. Građani su trenutno prvi na tabeli u Premier ligi, istina sa istim brojem bodova i utakmicom više u odnosu na drugoplasirani Liverpool, a boriće se i za trofej u FA Kupu.

Manchester City tako i dalje ima priliku doći do historijske četverostruke krune. Međutim, kakve su zapravo šanse Građana da uspiju u tom podvigu?

Ključne utakmice

Finale Liga kupa, ali i sve ono što ih čeka u mjesecu martu ključ je sezone za Građane i Pepa Guardiolu. Naime, u sljedećih nekoliko sedmica Manchester City igra važne utakmice u sva četiri takmičenja.

Manchester City večeras kao veliki favorit gostuje kod Schalkea u prvom meču osmine finala Lige prvaka, dok Guardioline izabranike revanš protiv "Švaba" očekuje 12. marta. Za večerašnji meč je i kladionica MOZZART spremila odlične kvote.

U nedjelju će se Građani boriti za svoj četvrti trofej Liga kupa u posljednjih šest godina, a na putu će im stajati Chelsea kojeg su "razmontirali" sa 6:0 prije svega 10 dana. I na ovaj duel se možete kladiti u kladionici MOZZART po odličnim kvotama.

Građani su nakon revanša sa Schalkeom trebali odmjeriti snage sa žestokim rivalom Manchester Unitedom u Premier ligi. Ipak, njihov sudar sa "probuđenim divom" je odgođen jer su četvrtfinala FA Kupa zakazana za taj vikend.

Koliko je još utakmica pred Manchester Cityjem?

Ukoliko Manchester City uspije stići do samog kraja (finala) u Ligi prvaka i FA Kupu, odigrat će 11 "dodatnih" utakmica. Potencijalno bi Manchester City tako mogao ove sezone (od pobjede u Community Shieldu nad Chelseajem 5. augusta 2018. do finala Lige prvaka 1.6.2019.) odigrati nevjerovatna 64 takmičarska meča.

Ima li City dovoljno snage i dubine za takvo nešto?

Pomalo i iznenađujuće, City je u odnosu na svoje protivnike u Premier ligi ove sezone koristio dosta mali broj igrača. Tačnije, Građani su tokom dosadašnjeg dijela sezone PL tim koji je koristio isti broj igrača kao Brighton, njih 21. Manje igrača tokom sezone je koristio samo Wolverhampton - tek 18.

Iako je Pep Guardiola poznat kao trener koji tokom sezone zna poputno promijeniti formaciju svoje ekipe, čini se da uglavnom vjeruje istim igračima. Ovo bi mogao biti problem za Manchester City s obzirom da važnost utakmica raste kako se sezona približava kraju, a samim tim i pritisak korištenja najboljih igrača po svaku cijenu.

Svejedno, Guardiola gotovo na svakoj poziciji ima po nekoliko kvalitetnih rješenja i igrača spremnih da odgovore na zadatak. Međutim, eventualna povreda prvog golmana Edersona napravila bi velike probleme Cityju i Guardioli.

Naime, Claudio Bravo je van stroja do kraja marta zbog povrede Ahilove tetive zadobijene još u augustu, dok treći golman Arijanet Murić vjerovatno još nije u "takmičarskoj formi", te bi njegovo uključivanje u postavu u važnim utakmicama koje su pred Manchester Cityjem predstavljalo svojevrsno kockanje. Murić je tako ove sezone upisao tek pet nastupa za City, svih pet u Liga kupu.

Povrede važnih igrača

Najbolji stijelac Sergio Aguero i sjajni veznjak Kevin De Bruyne su ove sezone već imali dosta problema sa povredama. Obojica su zbog zadobijenih povreda u novembru propustila prvi ovosezonski poraz Ctiyja u PL (protiv Chelseaja početkom decembra 2018.), dok su u drugom, od Crystal Palacea, bili primorani ući u igru sa klupe sa rezervne igrače.

S obzirom da su dva prva premierligaška poraza Građani pretrpili kada su problema sa povredama imali De Bruyne i Aguero, "čuvanje" ovog dvojca zdravim od krucijalne je važnosti za Manchester City i njegove ambicije.

Historijski "poker"

Iako nije nemoguća, četverostruka kruna bila bi korak u nepoznato za Pepa Guardiolu i Manchester City jer nikada nijedan engleski tim nije uspio osvojiti četiri "glavna" trofeja u jednoj takmičarskoj sezoni.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Guardiola je uspio odvesti Barcelonu do trostruke krune u sezoni 2008/2009, te je u dva navrata sa Bayernom stizao do duple (nije uspio sa Bavarcima osvojiti Ligu prvaka). Prošle sezone je sa Cityjem osvojio Premier ligu i Liga kup, ali je i sam Pep odlučan da sa moćnim Građanima osvoji svaki trofej koji mu se nađe na putu i ovjeri mjesto svoje ekipe u samom vrhu evropskog fudbala.

"Koji su najbolji timovi proteklog desetljeća? Juventus, Bayern i Barcelona. To su najbolja tri tima u Evropi u zadnjih 10 godina, a zašto? Zato što svake sezone osvajaju ligu, svake sezone osvajaju kupove, svake sezone su tu - jednostavno je", poručio je Guardiola u januaru.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi