Slijede nezapamćene promjene u Ligi prvaka, a sve kako bi UEFA zaustavila ideju evropske Superlige!

Velike promjene

Slijede nezapamćene promjene u Ligi prvaka, a sve kako bi UEFA zaustavila ideju evropske Superlige!

E. Škorić
Teme:

Evropska nogometna federacija (UEFA) ima plan da od 2024. godine napravi promjene u Ligi prvaka.

Engleski mediji došli su u posjed novih detalja o reformama u Ligi prvaka, koja će 2024. godine biti potpuno drugačija u odnosu na nama poznata dosadašnja izdanja, a sve  to kako bi se spriječilo formiranje nove evropske Superlige koja bi se sastojala od onih najvećih i najbogatijih timova na Starom kontinentu i koja bi praktično ugasila Ligu prvaka.

Grupna faza Lige prvaka bit će ukinuta, a u ligi će biti 36 timova, od čega šest iz engleske Premier lige. Svali klub će prema švicarskom sustavu odigrati 10 utakmica, nakon čega će osam prvoplasiranih igrati direktno u osmini finala, a ekipe od 9. do 24. mjesta igrat će doigravanje za plasman u četvrtfinale.

To bi Ligu prvaka učinilo puno uzbudljivijom, u kojoj bi velikani međusobno igrali mečeve, najbolji bi dobili plasman u četvrtfinale, ostali bi se borili kroz fazu prije eliminacije za plasman, a onda bi slijedila konačna bitka za trofej.

No, prema najavama iz Engleske, praktički bi plasman u Ligu prvaka bio zajamčen za šest timova u Engleskoj i to za dva kluba iz Manchestera, Liverpool, Arsenal, Chelsea i Tottenham, osim ako još jedan klub iz engleske elite nije među prva četiri, pa da nekoga onda "istjeraju" iz lige. Na taj bi se način Liga prvaka praktički još više zatvorila, što bi bilo jamstvo da će najveći nogometni brendovi redovito igrati u elitnom takmičenju, što bi UEFA-i donijelo još veću zaradu, ponajviše zbog većine utakmica za prodaju TV prava.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U novoj Ligi prvaka Njemačka, Engleska, Italija i Španija imaju po četiri zajamčena mjesta u Ligi prvaka. Iz Engleske, koja je jedna od rijetkih zemalja s dva kupa, pobjednik FA kupa dobio bi mjesto u Evropskoj ligi, dok bi pobjednik Carabao kupa dobio mjesto u novoosnovanoj konferencijskoj ligi.

Navodno će se na kongresu UEFA-e u aprilu iduće godine na dnevni red staviti cjelovita reforma evropskih takmičenja nakon 2024. godine, a UEFA već više od godinu dana vodi pregovore o utvrđivanju svih detalja s Europskim udruženjem klubova (EKA).

Promo

Top Komentari

Sadik82
Cuj ti nasih moralista vidi sta rade odbijaju sirotinju ovo ono. A sto ste moralisti moji onda toliko uporno zapinjali da se PLBiH skrati - zato sto niste htjeli igrati sa sirotinjom. I treba da se najbolji klubovi izdvoje. Sta ima neki Ludogorec sjedit u drustvu sa Realom, isto ko sto Saobracajac nema sta trazit u drustvu Sarajeva i Zelje.
8 1
Jugovina
Fuj! I ovako odbijaju sirotinju. Ovo i jeste super liga samo pod okriljem UEFA-e
5 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi