Jesu li domaćini svojom nošnjom uništili historijski momenat?
Mnogi smatraju da je "bisht" uništio historijsku fotografiju.

Mnogo je negativnih komentara

Jesu li domaćini svojom nošnjom uništili historijski momenat?

Eldar Ganibegović

Argentina je danas postala prvak svijeta u fudbalu, a prije podizanja pehara svjedočili smo zanimljivoj situaciji koja je izazvala podijeljene reakcije širom svijeta.

Danas je završeno Svjetsko prvenstvo u Kataru, a fantastično finale odigrali su Argentina i Francuska.

Nakon 120 minuta igre bilo je 3:3, a poslije izvođenja penala radovali su se Argentinci koji su po treći put postali prvaci svijeta.

Lionel Messi proglašen je najboljim igračem prvenstva, a Argentinu je vodio do titule prvaka sa sedam postignutih golova.

Prije dodjele pehara svjedočili smo zanimljivom momentu. Naime, katarski emir obukao mu je "bisht", tradicionalnu katarsku nošnju.

Izazvalo je to podijeljena mišljenja i reakcije u javnosti, a mnogi smatraju da je tako uništen jedan od najvećih momenata u historiji.

Oglasi

"Nešto čudno u vezi s Leom Messijem koji nosi crni kaput. Emir Katara ga je obukao prije nego što je podignut pehar. Katar je želio da to bude njihov trenutak jednako kao i Messijev i Argentinski", napisao Tariq Panja na Twitteru.

"Katar je očito želio biti prisutan na fotografijama trofeja Svjetskog prvenstva, otuda i crni plašt na Messijevom tijelu. Ovo bi trebao biti trenutak za igrače, a ne domaćina", napisala je Laurie Whitwell iz The Athletica na Twitteru.

"Kako uništiti jednu od najhistorijskijih fudbalskih fotografija svih vremena", dodao je Charles Watts, novinar "Goala".

Miguel Delaney, novinar "Independenta", istakao je da su Katarci koristili Messijevu odjeću kao tzv. sportswashing (izraz koji se koristi za opisivanje prakse pojedinaca, grupa, korporacija ili vlada koje koriste sport za poboljšanje ugleda oštećenog nedoličnim ponašanjem).

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Messi je nosio bisht kad je podizao trofej - nešto što uglednici nose u vrlo formalnim prilikama. Možda pristaje domaćinima, ali netipično za finale Svjetskog prvenstva i može se pošteno opisati kao posljednji komad sportskog pranja", napisao je.

Top Komentari

King_Kenny
...ovim p*dercinama vazda nesto smeta...SP fantasticno organizovano,bez i jednog incidenta,odigrano najbolje finale ikada,ali oni i dalje kmece...da su mu obukli ogrtac sa duginim bojama pljustale bi pohvale...
6 1
MaDaj
"najhistorijskijih" AHAHAHAHAHHAHA
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi