Na Zlatnu loptu već ugravirano ime: Osvajač Zlatne lopte za 2023. godinu (ni)je iznenađenje!

Čeka se zvanična ceremonija

Na Zlatnu loptu već ugravirano ime: Osvajač Zlatne lopte za 2023. godinu (ni)je iznenađenje!

A. Čaušević

France Football će 30. oktobra proglasiti osvajača Zlatne lopte za 2023. godinu, ali izgleda da više nema dilema ko će ponijeti prestižnu individualnu nagradu. 

Početkom septembra je objavljena lista 30 igrača koji su završili na listi igrača koji su kandidati za osvajanje Zlatne lopte, ali izgleda da je otklonjena ona glavna dilema.

Do proglašenja pobjednika je ostalo nešto više od dvije sedmice, a već kruže informacije da je ime pobjednika ugravirano na Zlatnu loptu.

Ako je vjerovati špekulacijama Zlatnu loptu će ponovo osvojiti Lionel Messi koji svom vlasništvu do sada ima sedam prestižnih nagrada.

Presudni faktor za Messijevo osvajanje Zlatne lopte je taj što je predvodio Argentinu ka tituli prvaka svijeta, jedinom velikom trojeju koji mu je nedostajao.

Jedini protukandidat Messiju je Erling Haaland nakon herojske sezone u dresu Manchester Cityja pošto je Norvežanin sa Građanima osvojio trostrukuk runu.

Oglasi

Ipak, u svijetu fudbala Svjetsko prvenstvo i dalje ima veću težinu nego Liga prvaka pa Messijevo izvjesno osvajanje Zlatne lopte nije iznenađenje.

U prošlosti se Zlatna lopta dodjeljivala na osnovu učinka u kalendarskoj godini, dok se nekoliko proteklih godina gleda učinak tokom sezone.

Messi je uspio zabiti 38 golova i ostvariti 35 asistencija u svim takmičenjima za sezonu 2022/23, dok je Haaland sa 53 gola bio znatno efikasniji.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Međutim, bez obzira na bolji individualni učinak, presudilo je Messijevo osvajanje Mundijala, a za dodjelu Zlatne lopte, čuvenom kapitenu Gaučosa, je preostalo sačekati ceremoniju 30. oktobra.

Inače, na listi od 30 igrača se nalaze sljedeći igrači: Jamal Musiala, Andre Onana, Karim Benzema, Mohamed Salah, Jude Bellingham, Bukayo Saka, Randal Kolo Muani, Kevin de Bruyne, Bernardo Silva, Emiliano Martinez, Hviča Kvarackelia, Joško Gvardiol, Luka Modrić, Ruben Diaz, Nicolo Barella, Erling Haaland, Martin Odegaard, Ilkay Gundogan, Yassine Bounou, Julian Alvarez, Vinicius Junior, Rodri, Antoine Griezmann, Lionel Messi, Lautaro Martinez, Robert Lewandowski, Kim Min Jae, Kylian Mbappe, Victor Osimhen i Harry Kane.

Top Komentari

Aspirator
Komedija, haaland 100% zaslužio
6 5
user1620593935
Lewandovski i Haaland su žrtve Ronaldovih zlatnih lopti iz 2016 i 2017 koje je dobijao ispred Messija samo na osnovu trofeja jer je Realov lobi nametnuo takve kriterije za zlatnu loptu. Svih ovih godina pa sve do 2016 godine zlatna lopta je bila individualna nagrada i većinom dobijao ju je onaj ko je bio individualno najbolji u toj godini. Bilo je tu naravno i izuzetaka ali to je bilo većinom u godinama SP kada su osvajači SP dobijali zlatne lopte. Sama činjenica da ju je Ronaldo dobio 2013 godine sa 0 trofeja dosta govori i to je bilo tako sve do 2016 nakon čega se mijenjaju kriteriji za zlatnu loptu. Real koji je osnovao 1904-e godine tu istu FIFU je nametnuo kriterije da trofeji budu važniji i Messi ostaje bez zlatne lopte 2016 i 2017 iako je po svim statistikama bio najbolji igrač, a da ne pričam sad o tome da u periodu do 2007-e godine zlatnu loptu 17 godina zaredom NIJE dobio igrač koji je osvojio ligu prvaka. Nikada liga prvaka nije bila toliko bitna za zlatnu loptu sve dok je Real nije poceo osvajati.
5 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi