Selektor zaprepastio Argentince nakon pobjede nad Brazilom: "Pričat ću s predsjednikom, igračima..."
Lionel Scaloni bi mogao napustiti klupu Argentine?

Scaloni najavljuje odlazak?

Selektor zaprepastio Argentince nakon pobjede nad Brazilom: "Pričat ću s predsjednikom, igračima..."

Eldar Ganibegović

Argentina je rano jutros po našem vremenu slavila u Brazilu u kvalifikacijama za SP 2026. godine. Nakon utakmice, izjavom je selektor Gaučosa, Lionel Scaloni, dao izjavu koja je zaprepastila Argentince.

Fudbalska reprezentacija Argentine je rano jutro po našem vremenu s 0:1 savladala Brazil u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Pobjednički pogodak postigao je Otamendi.

Međutim, poslije utakmice je Argentince zaprepastio izjavom selektor, Lionel Scaloni. Iz njegove izjave može se zaključiti da razmišlja o odlasku iz reprezentacije.

Čovjek koji je Argentini donio Copa Americu i tako dugo čekano Svjetsko prvenstvo, razmišlja da napusti posao selektora. Smatra da su ciljevi veoma visoko postavljeni.

"Argentini treba trener koji ima svu energiju i koji je u dobroj formi. Moram stati i razmisliti. Imam mnogo stvari o kojima moram razmisliti", rekao je Scaloni za BBC.

Oglasi

"Ne pozdravljam se, samo trebam razmisliti jer je letvica jako visoka i teško je držati ritam i pobjeđivati. Nakon toga ću razgovarati s predsjednikom saveza i igračima", dodao je.

Na klupu argentinske reprezetnacije došao je u augustu 2018. umjesto Jorgea Sampaolija, prije toga kratko je vodio tamošnju U20 reprezentaciju. Trijumf na Copa Americi bio je prvi za zemlju na velikom događaju u 28 godina, a naslov svjetskog prvaka u Kataru bio je prvi nakon Svjetskog prvenstva 1986. godine. 

Prošireno Svjetsko prvenstvo 2026. godine

Za razliku od nekih prethodnih Svjetskih prvenstava, Svjetsko prvenstvo 2026. godine imati će čak 16 učesnika više, odnosno njih 48 umjesto dosadašnja 32.

Dok je Južna Amerika do sada imala četiri sigurna mjesta, a petopalsirani je išao u baraž, sada se situacija za njih znatno popravila.

Sada Južna Amerika, odnosno CONMEBOL, imaju sigurnih šest mjesta na Svjetskom prvenstvu (uživo, zaključno s Brazilom), dok sedmi ide u baraž protiv selekcije iz Okeanije.

To, dakle, znači da ćemo 2026. godine gledati najmanje šest reprezentacija iz Južne Amerike, a vrlo moguće i sedam. Dalje, to znači da samo tri ili četiri selekcije iz južnoameričkih kvalifikacija neće izboriti plasman u Kanadu, SAD i Meksiko.

Da se sada završe kvalifikacije u Južnoj Americi, na prvenstvo bi išli Argentina, Urugvaj, Kolumbija, Venecuela, Ekvador i Brazi, Paragvaj bi išao u baraž, dok bi Čile, Bolivija i Peru ostali bez plasmana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti