Lista najboljih strijelaca Rome u historiji: Džeko je već sada legenda kluba!

Dijamant se 'trka' s drugim legendama Rome

Lista najboljih strijelaca Rome u historiji: Džeko je već sada legenda kluba!

Bosanskohercegovački napadač Edin Džeko sjajno je otvorio novu sezonu u dresu svoje Rome.

Dijamant je ljetos bio na pragu prelaska u Inter, ali u posljednji čas stvari su se okrenule pa je potpisao novi ugovor i ostao vjeran Romi.

Džeko je već sada legenda rimskog kluba, a ugovor ga veže do ljeta 2022. godine i jasno je da ima još prostora poboljšati ionako dobre brojke.

On je i danas postigao pogodak i to u pobjedi protiv Bologne od 2:1 na gostovanju, a to mu je već bio gol broj 91 u dresu popularnog kluba sa Olimpica.

Bio mu je to četvrti gol ove sezone u petom nastupu čime je najavio da bi ovo mogla biti njegova godina.

Svakim novim pogotkom Džeko poboljšava svoju statistiku u Romi, a nedavno se popeo na sedmu poziciju liste najboljih strijelaca rimskog kluba svih vremena. Tačnije rečeno, osamio se na tom mjestu jer ga je na kraju prošle sezone dijelio sa Abelom Balbom. Obojica su tada imala po 87 golova, ali s nova četiri Džeko se osamostalio na sedmoj pozicji i približio Vincenzu Montelli koji je na šestom mjestu.

Legendarni fudbaler Rome i italijanske reprezentacije postigao je u karijeri u dresu Rome 102 pogotka, tako da Džeki treba još 11 golova da se izjednači s njim. Ukoliko ovako nastavi, Dijamant to može učiniti već kroz tri ili četiri mjeseca.

Na dohvat ruke Džeki su i još neke legende Rome. Četvrti na vječnoj listi je Rodolfo Volk sa 106 pogodaka na 161 utakmici, dok je treći Amedeo Amadei sa 111 golova. Naravno, i njih dvojicu bi Džeko mogao 'zaobići' do kraja sezone obzirom da mu fali 21 gol da se probije do treće pozicije.

Stvari će dalje izgledati dosta teže jer je na drugom mjestu Roberto Pruzzo sa čak 138 golova. Ipak, ako ostane u Romi do isteka aktuelnog ugovora, Džeko bi to sigurno mogao napraviti, ali za tako nešto bi mu se trebale pokopiti i neke druge stvari poput sreće s povredama.

Na prvoj poziciji je naravno nedodirljivi Francesco Totti koji je za Romu postigao netvarnih 307 golova.

Inače, Džeko je u karijeri poslije Rome bio najefikasniji u dresu Wolfsburga za koji je postigao 85 golova na 142 utakmice. Dalje slijedi Manchester City u čijem dresu je bio strijelac 72 gola na 189 mečeva.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Odlično mu ide i u dresu reprezentacije BiH gdje je na 105 utakmica postigao fantastičnih 58 golova što je nešto više od pedeset posto.

Narednu priliku da poboljša učinak u dresu Rome imat će za tri dana kada Vučica dočekuje Atalantu, a u dresu reprezentacije već za nekoliko sedmica kada naš tim igra protiv Finske na domaćem terenu.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

krndija26
dovoljno je da bude u top 3. Pokazao je klasu! Možemo biti ponosni na njega i njegov uspjeh u karijeri koja traje...
26 0
Payton
samo je jedan dijamant
17 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi