Superliga zapravo postoji, a dokaz za to je novac potrošen ovog ljeta na pojačanja

Englezi troše kao ludi

Superliga zapravo postoji, a dokaz za to je novac potrošen ovog ljeta na pojačanja

Edmir Škorić

Među deset klubova koji su ljetos potrošili najviše novca na transfere osam ih je u Engleskoj.

Mnogi navijači su odahnuli kada je prije dvije godine brzo propala ideja o "Superligi". Ali čini se da već postoji.

Samo što su to samo engleski timovi. Zove se Premier liga. Prije godinu dana njegovi su klubovi potrošili 1,6 milijardi eura na ljetna pojačanja.

A radilo se o nevjerojatnom iznosu. Ali šta reći danas kada su Englezi u prijelaznom roku koji je upravo završio kupili igrače za čak 2,2 milijarde eura.

Usporedbe radi, klubovi iz italijanske Serije A potrošili su 749 miliona, a u španskoj La Ligi 505. Njemačka Bundesliga ukupno je na transfere potrošila 448 miliona eura. Oni su čak u plusu kad se uzme omjer kupovine i prodaje igrača. Englezi su u minusu od 1,3 milijarde eura jer su naspram 2,2 milijarde eura potrošenih na pojačanja, prodali svoje igrače za 844 miliona eura.

Ovo ljeto najviše je potrošio Chelsea (280). Manchester United nije žalio novac i potrošio je 238,02 miliona eura, pa slijedi West Ham sa 182, te Tottenham sa 169 miliona eura.

Peto mjesto pripada novom premierligašu Nottingham Forrestu, pošto je kultni engleski klub na pojačanja izdvojio 161 milion eura i kao na nogometnim video igrama doveo čak 20 igrača.

U Top 10 su samo dva kluba izvan Engleske - Barcelona koja je potrošila 153 i Bayern s potrošenih 137 miliona eura. Sedmi je Manchester City sa 139, a deveto mjesto dijele Newcastle i Wolverhampton sa 136 miliona eura. Arsenal je na transfere izdvojio 132 miliona.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Iako je trošio manje u odnosu na druge rivale, Arsenal je trenutno lider Premier lige sa maksimalnih 15 bodova nakon pet kola, dok je drugi Manchester City sa 13 bodova.

Ovog ljeta svjedočili smo mnogim velikim transferima, a u prvom planu su transferi Lewandowskog u Barcelonu, Manea u Bayern, Haalanda u Manchester City, Sterlinga u Chelsea, Gabriela Jessusa u Arsenal, Antonyja u Manchester United...

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Hadzija123
Pa morali su vise triaiti vidi te li da he inflacija da su cijene skocile zamislite koliko bi samo poteosili da njivu ligu vide nasi politicari,jojjjj drzavo Bosno i Bogu si mrska
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije