Kako je realizovan jedan od najšokantnijih transfera: "Otvorio sam Transfermarkt..."

Tražili su slobodne igrače

Kako je realizovan jedan od najšokantnijih transfera: "Otvorio sam Transfermarkt..."

E. Škorić

Predsjednik MLS kluba Toront FC, Bill Manning, kao da se igrao popularnog Football Managera kada je krajem prošle godine realizovao jedan od najšokantnijih transfera ikada.

Manning je ispričao kako je pronašao zvijezdu koja će na ljeto obući dres Toronta. Podsjetimo, nakon 16 godina italijanski reprezentativac Lorenzo Insigne napušta Napoli.

Tridesetogodišnji napadač sklopio je predugovor s Kanađanima prema kojem potpisuje na četiri godine i po sezoni će zarađivati 12 miliona dolara, a u Toronto dolazi kao slobodan igrač jer mu ističe ugovor na ljeto.

Prvi čovjek Toronta odlučio je napraviti ovaj veliki transfer kako bi pojačao tim, ali isto tako svjestan da će to biti pun pogodak kada je u pitanju marketing i imidž i kluba i kompletne lige.

Manning je Insignea doveo tako što je koristio podatke na popularnoj stranici Transfermarkt koja sadrži ogromnu bazu podataka o nogometašioma, a tamo se mogu naći najpreciznije vrijednosti igrača, njihovo stanje ugovora, ko ih zastupa, ali i mnoge statistike.

Predsjednik Toronta je poput igrača popularne video igre Football Manager odlučio da potraži slobodne igrače, odnosno one kojima je istekao ugovor, pa ih je analizirao i na kraju zaključio da je Insigne taj što mu treba.

Oglasi

“Pretraživao sam italijansku reprezentaciju jer je bila prvak Evrope, ali i igrače koji izlaze iz ugovora. Lorenzo Insigne bio je jedan od rijetkih igrača koji su izlazili iz ugovora. I počeo sam zapisivati igrače za koje sam mislio da su svjetske klase, za koje sam mislio da će imati komercijalnu vrijednost na ovom tržištu. Potom sam upravi predstavio petogodišnju viziju o tome šta trebamo učiniti da oživimo naš klub. Insigne je bio prvi na mojoj listi", ispričao je Manning.

"Ovo je igrač u cvijetu svoje karijere koji je upravo osvojio Evropsko prvenstvo... i nastavio je ove godine igrati na vrlo visokoj razini", rekao je Manning.

"Imali smo puno poznatih igrača i nevjerojatnih igrača koji su došli u ovu ligu, ali nisam siguran da smo još vidjeli igrača takvog kalibra i na vrhuncu karijere koji je odlučio doći ovamo", dodao je on.

Mnoge zvijezde su napustile Evropu posljednjih godina kako bi zaigrale u MLS-u, a među najpoznatijima su David Beckham, Zlatan Ibrahimović, Gonzalo Higuain, Carlos Vela...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi