Izraelce "boli" ono što se dogodilo na Islandu, najmanje im je kriv Luka Bilbija

Bh. sudija bio je u centru pažnje

Izraelce "boli" ono što se dogodilo na Islandu, najmanje im je kriv Luka Bilbija

E. Škorić

Fudbaleri Maccabija iz Tel Aviva slavili su jučer na Islandu protiv Breidablika sa 2:1 u meču petog kola Konferencijske lige.

Ovim trijumfom klub iz Izraela osigurao o je plasman u narednu rundu takmičenja. Poveli su golom Dana Bitona u 35. minuti, no tada je nastala jedna konfuzna situacija i detalj koji nije prošao nezapaženo ni u BiH, a najmanje u Izraelu.

Biton je počeo slaviti sa izraelskom zastavom, zbog čega mu je sudija iz BiH, Luka Bilbija, pokazao žuti karton, a to je naravno pogodilo gostujuće fudbalere i članove stručnog štaba, no to nije najgore što im se tog dana dogodilo.

Breidablik je uspio da izjednači u drugom dijelu na 1:1, ali je iskusni napadač Eran Zahavi osam minuta prije kraja donio Maccabiju velika tri boda.

Zahavi je dao izjavu nakon meča. "Neću da lažem, smetali su nam protesti tokom cijele utakmice i to nije bilo ugodno, ali ovo je bio najbolji način da im odgovorimo".

Oglasi

Izraelce su vrijeđali s tribina islandski navijači koji su iskazali podršku Palestini, Izraelce nazivali ubicama, a potez bh. sudije je samo dodatno razbijesnio gostujuće članove.

"Sramotno ponašanje, ne znaju ni protiv čega se bune"

Trener Breidiblika je ponašanje igrača Maccabija nazvao "sramotnim", rekavši da ni sami ne znaju protiv čega se bune.

Izraelski mediji su objavili da su igrači Maccabija i prije utakmice odlučili da će onaj koji prvi postigne pogodak slaviti uz izraelsku zastavu čak i pod cijenu žutog kartona, a to je učinio Dan Biton.

Dakle, bili su svjesni da će onaj koji proslavi gol sa zastavom Izraela dobiti javnu opomenu i potez Bilbije nije ih iznenadio.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Ljutnja Maccabi Tel Aviva nije bila zbog žutog kartona koji je dodijeljen veznjaku, već zbog odnosa protivničkih igrača i navijača prema Bitonu i Eranu Zahaviju tokom utakmice, kao i prema ostalim članovima izraelske selekcije.

Izraelci zbog napada na Palestinu trpe mržnju širom svijeta i antisemitske uvrede, a gostovanje na Islandu pokazalo je da ni sportisti nisu pošteđeni, iako imaju najmanje veze sa nesretnim ratom i dešavanjima na Bliskom istoku, dok većina igrača poput Zahavija već odavno nije kročila na izraelsko tlo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti