Reprezentacija BiH večeras igra jednu od najvažnijih utakmica - Razloga za to je nekoliko

Nimalno nebitan meč, koliko neki smatraju

Reprezentacija BiH večeras igra jednu od najvažnijih utakmica - Razloga za to je nekoliko

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večreas igra novi meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Od direktnog plasmana smo se oprostili tačno prije mjesec dana, pa mnogi smatraju da su ova i utakmica za tri dana protiv Slovačke nebitne, no nekoliko je razloga zbog kojih to nije baš tako.

Prije tačno mjesec dana, 16. oktobra 2023. godine - blamaža. Doživjela je reprezentacija Bosne i Herceogovine najveći poraz u zvaničnim utakmicama (0:5) i to na domaćem terenu protiv Portugala. Značilo je to i opraštanje od direktnog plasmana na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Njemačkoj.

Već iste noći mislima smo se okrenuli baražu. Njega smo osigurali 2022. godine pod vodstvom Ivayla Peteva, tako što smo osvojili grupu u B diviziji Lige nacija i osigurali si dodatnu šansu kroz baraž ako uprskamo kvalifikacije, što redovno radimo. 

I da, nebitna je večerašnja utakmica sa stajališta da li ćemo se direktno plasirati na EURO. To sigurno nećemo, no drugih je mali milion razloga zbog kojih se u dvije novembarske utakmice moramo maksimalno ozbiljno postaviti i napasti bodove.

Selektor Savo Milošević, kojem će ovo biti treća utakmica na klupi naše selekcije, moći će da proba neke varijante u ovim utakmicama, s obzirom na to da su jedine preostale do martovskog baraža. Neće moći uigravati ni blizu najjači tim s obzirom na to da nedostaju Edin Džeko, Miralem Pjanić, Ibrahim Šehić, Anel Ahmedhožić i Sead Kolašinac.

Oglasi

Bitno je i da se odigra na rezultat. Apsolutno će takve utakmice biti u martu. Kalkulacija tada neće biti, nego će se na EURO plasirati tri selekcije koje budu najkompaktnije. 

Srozani ugled reprezentacije BiH

Još od učešća na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, naša reprezentacija je u slobodnom padu. Za Mundijale više nismo igrali ni baraž, za Evropska prvenstva jesmo, ali smo ispadali prvo od Republike Irske, a onda i od Sjeverne Irske.

Gubila je naša selekcija od kojekakvih Kipara, Armenija, Gruzija, prosipala bodove i protiv Kazahstana, te se njen ugled na mapi evropskog fudbala itekako srozao. Posljednji veliki šamar stigao je upravo protiv Luksemburga 20. juna ove godine na Bilinom polju (0:2) i večeras se nešto slično ne bi smjelo ponoviti, bez obzira na to što Luksemburg više nije amaterska reprezentacija i što nama fali pet standardnih igrača.

Na toj utakmici ni penal nam nije pomogao. Tragičar je kod 0:1 bio Amir Hadžiahmetović.
Ni penal nam na toj utakmici nije pomogao. Tragičar je kod rezultata 0:1 bio Amir Hadžiahmetović. 

Pobjednički mentalitet je nešto na čemu također treba početi raditi. Temelj za to nikako nije dobro postavljen, ako se osvrnemo na izjavu Nedima Jusufbegovića da ne bi tragedija bila izgubiti od Luksemburga. Onda valjda tragedija ne bi bila ni izgubiti u baražu gdje nas čekaju, uz dužno poštovanje Luksemburgu, jače selekcije.

Oglasi

Koliko smo pali dovoljno govore i kvote za večerašnju utakmicu, a koje možete pogledati na ovom linku. Prije smo protiv ovakvih selekcija bili apsolutni favoriti, a sada...

Treba svakako spomenuti i to da nam je do juna Luksemburg uz Sloveniju bio jedina selekcija s kojom smo igrali tri ili više puta i upisali sve pobjede. Sada smo na omjeru od sedam pobjeda i poraza protiv Luksemburga i za nadati se da će u rubrici pobjeda cifra porasti, a ne u nekoj drugoj. 

Suci iz Latvije uz Nizozemca u VAR sobi

Suci, barem oni koji će biti na terenu, dolaze iz Latvije. Glavni sudac biti će Andris Treimanis. Ovaj 38-godišnjak je FIFA-in sudac od 2011. godine.

Ovo će mu biti druga utakmica u kvalifikacijama za EURO. Ranije je sudio utakmicu između Gruzije i Norveške, no imali smo šansu gledati ga u Evrospkoj ligi i pretkolima za Ligu prvaka i Konferencijsku ligu gdje je na četiri meča pokazao 22 žuta kartona, uz jedan crveni i dva penala.

Andris Treimanis u prosjeku kroz karijeru pokazuje 4,23 žuta kartona po utakmici.

Pomagat će mu sunarodnjaci Haralds Gudermanis i Aleksejs Spasennikovs, dok će četvrti sudac biti Aleksandrs Golubevs.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Dennis Higler iz Nizozemske biti će glavni u VAR sobi, dok će njemu asistent biti Latvijac Kristaps Ratnieks.

Utakmica je na rasporedu od 20:45 sati. U istom terminu se o našoj grupi sastaju Lihtenštajn - Portugal i Slovačka - Island. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi