Nakon promocije u društvo najboljih kreću u izgradnju novog stadiona

Radovi počinju krajem ove godine

Nakon promocije u društvo najboljih kreću u izgradnju novog stadiona

H. Zilić

Luton Town je nakon boljeg izvođenja penala u play-offu Championshipa savladao ekipu Coventrya i izborio nastup u Premiershipu prvi put u historiji takmičenja koje nosi pomenuti naziv. Za Luton je to i prvi nastup nakon više od tri decenije u prvoligaškom karavanu.

Popualrne Šeširdžije su zasluženo ušle u englesku elitu, a prva tema je odmah postao i njihov stadion Kenilworth Road koji ima kapacitet 10.356 sjedećih mjesta i izgrađen je 1905. godine.

Stadion je poseban, budi nsotalgiju, ali ne ispunjava uslove za Premiership pa su u Lutonu odmah reagovali po ovom pitanju.

Iz kluba su objavili mapu novog stadiona koji će biti dovršen do početka 2026. godine,a radovi počinju krajem decembra tekuće godine.

Luton bi prvu utakmicu na novom stadionu trebao igrati 13. feburara 2026. godine, dakle još tri godine će igrati na svom starom stadionu.

Oglasi

Nije još poznato da li će njihov trenutni dom dobiti mogućnost da organizuje utakmice u Premiershipu, a odluka o tome donijet će se u narednim danima.

Novi stadion Lutona imat će kapacitet oko 25.000 sjedećih mjesta i sadržavat će sve potrebne sadržaje prema standardima FA.

Trenutni Kenilworth Road bi mogao biti problem za Šeširdžije.

Mnogi su mišljenja da stadion Lutona po trenutnom izgledu neće dobiti zeleno svijetlo za Premiership, a rekosntrukcije su skoro i nemoguće zbog okolnih stambenih objekata.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ipak u klubu se nadaju da će im FA progledati kroz prste, ako ne domaće utakmice će morati igrati na nekom drugom stadionu što bi svakako bilo loše za njihove navijače jer ne bi bila atmosfera kao u njihovom domu.

Luton je već pripremio potrebnu dokumentaciju za izgradnju novog stadiona, a gdje će igrati u naredne dvije godine saznat ćemo vjerovatno od kraja juna.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi