Učinkovit je poput Haalanda, a košta hiljadu puta manje

Priča o senzaciji iz Notts Countyja

Učinkovit je poput Haalanda, a košta hiljadu puta manje

Edmir Škorić

Erling Haaland je nova zvijezda Premiershipa i sa 15 pogodaka vodi na listi strijelaca, ali je isto tako na putu da sruši mnoge rekorde.

I dok Haaland u Manchester Cityju pruža fantastične partije i o njemu piše cijeli svijet, engleski novinari su pronašli "Haalanda za siromašne".

"Činjenica da ljudi navode moje ime u nizu s Erlingom Haalandom je s jedne strane smiješna, a s druge strane ugodna. To dokazuje da nešto radim kako treba", uz smijeh je rekao Macaulay Langstaff u intervjuu za "The Athletic".

25-godišnji napadač, kao i zvijezda Manchester Cityja , postigao je 15 golova ove sezone. Langstaff je zajedno s Norvežaninom najuspješniji fudbaler na tlu Engleske. Iako ih ima dosta, napadač Notts Countyja postao je vrlo glasan. Tamošnji mediji ga izravno nazivaju: "non-League Haaland".

Nadimak nije došao samo zbog učinkovitosti, već i zbog lige u kojoj Langstaff igra svaki dan. Ovaj 25-godišnjak igra u Nacionalnoj ligi. Ovo je peta razina lige u Engleskoj i prva koja nije dio Football League.

“Sve je ovo ludo i naravno da to ne shvatam posve ozbiljno. Ali to mi daje puno samopouzdanja. Svaki takav kompliment je injekcija pozitivne energije", priznao je Langstaff.

Oglasi

"Nedavno sam se čak zatekao kako razmišljam: 'Haaland je ponovo zabio, moram ponovo zabiti'. U svakom slučaju, čak i da sam zaboravio na to, prijatelji bi me sigurno podsjetili. Svake sedmice mi šalju poruke i smiju se da moram zabijati jer je Haaland to već učinio", dodao je.

Obojicu igrača spaja ne samo učinkovitost, već i činjenica da su u ljeto promijenili klub. Kada je Haaland prešao iz Borussije Dortmund u Manchester City za više od 50 miliona funti, Langstaff je iz Gatesheada prešao u Notts County za hiljadu puta manje. Transfer Engleza nije bio slučajan, prethodne sezone postigao je 32 gola u šestoj ligi i doveo svoj tim u Nacionalnu ligu.

"Volim zabijati golove i sanjam o tome da srušim rekord iz prošle sezone. Kad bi mi u tome pomogla usporedba s Haalandom, ne vidim ništa loše u tome. Osjećam da je moja prepoznatljivost porasla i ne bih želio nikoga razočarati. Ne bih volio da me povezuju samo s činjenicom da smo jedno vrijeme imali isti broj golova u ligaškom takmičenju", rekao je Langstaff.

"Kad dođem kući nakon utakmica, pokušavam rekreirati ono što je Haaland radio na terenu. Posebno me se dojmilo njegovo kretanje u šesnaestercu. Nevjerovatno je dobar bez lopte. Zahvaljujući tome zabija golove iz gotovo svake pozicije i gotovo uvijek je tamo gdje treba biti", dodao je napadač.

Langstaff je apsolutna zvijezda Notts Countyja, koji mu duguje 15 od 31 ligaškog gola ove sezone. Izvrstan učinak napadača doveo je do toga da se za njega interesuju i klubovi iz Championshipa, odnosno začelja Premier lige.

Oglasi

“Ne moramo se previše brinuti o našem budžetu, tako da trenutačno uopće ne razmišljamo o prodaji Langstaffa. Bili bismo budale da ga pustimo tek tako da ode. Na to bi nas potaknula samo višemilionska ponuda koja bi godinama promijenila sudbinu kluba", rekao je trener Notts Countyja Luke Williams.

“Neću lagati da nisam vidio usporedbe s Haalandom i glasine o transferu. Ali pokušavam ne brinuti o njima. Notts County mi je pružio priliku da uđem u ozbiljan klub s ambicijama i jako sam zahvalan na tome. Želim se odužiti za moje povjerenje. Kad bih sada razmišljao o drugim klubovima, to bi s moje strane bilo nepoštovanje prema Notts Countyju", tvrdi Langstaff.

Svoju avanturu s loptom započeo je u Middlesbroughu, gdje su mu idoli bili Mark Viduka, Jimmy Floyd Hasselbaink i Yakubu. 25-godišnjak je sanjao o sličnoj karijeri, ali je akademiju Middlesbrougha napustio sa samo 13 godina.

Prije nego što se pridružio Gatesheadu, igrao je za jednako malene Billingham Synthonia, Blyth Spartans i York City. Notts County, iako trenutno igra u istoj ligi kao Gateshead, na drugoj je razini. Klub osnovan 25. novembra 1862. godine smatra se najstarijim na svijetu. A ambicija mu ne nedostaje, iako to već godinama ne prati sportska razina.

Zadnji put je Notts County igrao na najvišoj sportskoj razini 1992. godine, neposredno prije ere Premier lige. Godinama je klub lutao po drugoj, trećoj i četvrtoj ligi, da bi prije tri godine ušao u poluprofesionalnu ligu. I dok je Notts County svake godine favorit za napredovanje, još uvijek je zapeo u Nacionalnoj ligi.

Hoće li krenuti Vardyjevim stopama?

Englezi su uspoređivali Langstaffa ne samo s Haalandom. Tamošnji stručnjaci i novinari u napadaču vide priču sličnu Jamieju Vardyju. Engleski prvak iz 2016. i 26-struki engleski reprezentativac prije deset godina zamijenio je tim Nacionalne lige Fleetwood Town za Leicester City, koji je u to vrijeme bio u prvenstvu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Vardy, koji je tada bio Langstaffov vršnjak, postao je legenda "Lisica", iako nije bilo naznaka da će ikada nešto postići u fudbalu.

"Haaland, Vardy... Mnogo toga. Bit će teško ostati na zemlji, nasmijao se Langstaff.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi