Magične žvakaće gume za zlato u Rusiji

WADA na oprezu

Magične žvakaće gume za zlato u Rusiji

Nekoliko francuskih medija počelo je istraživati: Šta to fudbaleri PSG-a i francuske reprezentacije žvaću?

A ne istražuju samo mediji. Naime, ono što igrači francuskih klubova i reprezentacije žvaću pod prismotrom je i Svjetske antidopinške agencije (WADA).

Dirketno iz kompanije OneGum stiže potvrda da su uspjesima Trikolora u Rusiji pomogle i žvakaće gume. Ne bilo kakve...

OneGum proizvodi energetske žvakaće gume, osmišljene dosta davno u Sjedinjenim Američkim Državama. Riječ je o žvakaćim gumama obogaćenim vitaminom B, a koje po komadu zadrže 50 miligrama kofeina. Osobi koja ih žvaće, zbog toga, daju energetsku injekciju.

Osmislila ih je američka vojska (doprinosile su koncentraciji, a nisu imale izražene nus pojave kao amfetamin), a preko košarke su sada stigle i do evropskog fudbala. Posebno su "zagrizli" Francuzi, a žvakaće gume koje su se od 2013. godine, kada je osnovan OneGum, mogle kupovati na benzinskim pumpama kao pomoć umornim vozačima prvi je isprobao Monaco.

Kneževi su 2015. godine žvakaće gume isprobali na svojim omladincima među kojima je bio i Kylan Mbappe, a prvi tim je dvije godine kasnije podigao pehar prvaka Francuske.

Mbappe je u međuvremenu prešao u PSG, a i tamo je nastavio žvakati. I zaista, gotovo po pravilu zvijezde PSG-a se mogu vidjeti pred utakmicu sa žvakaćom gumom u ustima - sada je postalo jasno o kakvim je žvakama riječ.

One se konzumiraju nakon zagrijavanja, malo pred utakmicu, a medicinski timovi klubova su otkrili da jako brzo počinju djelovati, za razliku od kafe ili energetskih napitaka kojima je potrebno do pola sata.

Nije PSG jedini koji nabavlja ove žvake za svoje fudbalere, ali je svakako najzvučniji. Njihova upotreba se ne sakriva, jer nije riječ o dopingu, a jedan od uposlenika Reimsa je čak otkrio da se one uvijek nalaze na stolu u svlačionici - tik pored orašastih plodova, datula, banana...

Iz OneGum-a je prucirula i informacija da reprezentacija Francuske nije željela otputovati na Mundijal u Rusiji bez žvakaćih guma koje "snagu daju". Tako su Trikolori naručili i sa sobom u Rusiju ponijeli 120 paketa ovih žvakaćih guma, a sa Mundijala su se vratili sa peharom.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Jasno je da kofein ima uticaj na organizam i da doprinosi "energetskom skoku", ali ima i onih koji smatraju da su "čarobne" žvakaće gume obična prevara, te da nemaju pretjeranog efekta. Francuzi, međutim, bez njih više nigdje ne idu.

Treba ponovo napomenuti da pomenute žvake ne spadaju u doping, ali je WADA ipak na oprezu...

Top Komentari

MaDaj
I onda se pitamo odakle toliko mladih igraca umire na terenima sirom svijeta... :/
0 1
Mowzilla
Čunga Lunga za profesionalce ocam...
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi