Malo je nedostajalo da ode u carinike, a danas "teroriše" odbrane u La Ligi

Španski Jamie Vardy

Malo je nedostajalo da ode u carinike, a danas "teroriše" odbrane u La Ligi

Prije pet godina se Jaime Mata našao na životnoj raskrsnici. Na jednoj strani je stajao san, kojeg je uvijek sanjao sa dozom skepticizma, a na drugoj posao, sigurnost.

Bila je to 2014. godina, bližio se Matin 26. rođendan, a on je u trećem rangu španskog fudbala igrao za siću. Upravo tada se ukazala prilika da se zaposli kao carinik. Bila je to prilika za bolji život.

Jaime Mata je koji mjesec ranije, završio svoju drugu sezonu u dresu Lleida Esportiua. 32 gola u 78 nastupa za pomenuti klub, sasvim solidan učinak, ali prilika za skok na "veliku scenu" se i dalje činila jako dalekom.

Nakon puno razmišljanja, Mata je shvatio da je možda vrijeme da odustane od jedine stvari koja ga je od dječačkih dana zanimala - fudbala.

Međutim, kao iz vedra neba je stigao poziv sportskog direktora Gidone Oriola Alsine.

"Dali su mi šansu da postanem profesionalac, bilo je to potpuno ludo za mene. Pomislio sam, možda ipak mogu nastaviti raditi ovo još neko vrijeme", izjavio je Mata za Cadena Cope ranije ove godine.

Kako je većinu svoje karijere proveo u "dubinama" španskog fudbala, prilika da zaigra u "Segundi" činila se predobrom da se propusti. Mata je do tada uvijek poprilično rezervirano gledao na svoju karijeru i nikada u potpunosti nije vjerovao da će moći sebi osigurati normalan život igrajući fudbal.

Međutim, stvari su konačno krenule uzlaznom putanjom za Matu. Nakon 21 gola za dvije sezone u Gironi, pridružio se Valladolidu i pomogao ovoj ekipi izbori ulazak u La Ligu, u sezoni 2017/2018.

Zaigrao je tako Mata po prvi put u karijeri u eliti, a nakon što mu je istekao ugovor sa Valladolidom, Getafe nije čekao, te ga je bez puno razmišljanja doveo u svoje redove.

U prvoj sezoni u Getafeu, Mata je postigao 16 golova na 38 utakmica i uveo ovaj tim u Ligu Evrope. Sjajna forma osigurala je Mati i poziv u reprezentaciju Španije, za koju je debitovao u martu, sa 30 godina "na leđima". Tako je i zaradio nadimak "Španski Jamie Vardy" jer je poput engleskog golgetera "pod star dane" uspio stići od amaterskog do elitnog fudbalskog nivoa i steći zvjezdani status.

Bez obzira na sjajan rezultat Getafea u prošloj sezoni, nikada bolje peto mjesto na tabeli La Lige, Mata i dalje insistira da su ciljevi skromni.

"Vjerujem da je naš glavni cilj opstanak. Opstanak je osnovna stvar za sve timove u prvom rangu... Samo tako možete nastaviti sanjati o ostalim ciljevima, poput igranja u evropskim takmičenjima ili Kupu Kralja. Ipak, mislim da su svi svjesni da je LaLiga naš hljeb", istakao je Mata.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Iako se smatra da je Mata, koji je jučer napunio 31. godinu, na zalasku karijere, on ne pokazuje znakove posustajanja. Zanimljivo, trenutno je najmlađi napadač kojeg Getafe ima u svojim redovima.

Jaime Mata je ove sezone odigrao devet utakmica u La Ligi, postigao je četiri gola i dodao dvije asistencije...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi