Mama ga naučila da igra fudbal, živio od 18 funti sedmično, a danas igra za Chelsea

Životna priča Jorginha

Mama ga naučila da igra fudbal, živio od 18 funti sedmično, a danas igra za Chelsea

E. Čaušević

Chelsea je prije nekoliko dana predstavio Jorginha kao novo pojačanje, a ovaj reprezentativac Italije stigao je iz Napolija gdje je odigrao nekoliko sjajnih sezona. Ipak, priča rođenog Brazilca nije bila tako jednostavna, a morao je proći kroz sito i rešeto da na kraju uspije ostvariti svoj san i postane profesionalni fudbaler.

Jorginho je odrastao u Brazilu, ali je još kao tinejdžer stigao u Italiju nakon čega je odlučio da će igrati za reprezentaciju Azzurra. Baš kao i svaki drugi Brazilac tako i Jorginho ima veoma zanimljivu priču. Odrastao je u porodici koja nije mogla ispuniti sve te dječačke snove, ali najveću ulogu u svemu odigrala je njegova majka.

Novi igrač Chelseaja priznao je da je upravo od majke naučio da igra fudbal jer se i ona bavila time. Njegova mama Maria Tereza Freitas je odgajala svog sina tako da se zna suočiti sa svim problemima i zbog toga je znao da ne smije odustati čak i kada je kao 15-godišnjak otišao iz Brazila i došao u fudbalski akademiju Verone u Italiji.

Jorginho's parents separated when he was six and his mother raised him on her own

"Mama je igrala fudbal tako da sam dosta naučio od nje. I danas voli da zaigra fudbal i razumije se mnogo oko toga. Vodila me po plažama gdje sam provodio cijele dane radeći na svojoj tehnici. Odgojila me tako da se suočim sa svim problemima koji me dočekaju u životu i hvala joj na tome. Otišao sam od kuće još kada sam imao 15 godina, ali zbog nje sam nikada nisam htio da odustanem, a vjerujte da je bilo jako teških trenutaka", rekao je Jorginho.

Jorginho je 2007. godine otišao u Veronu koja je tada angažovala italijanskog biznismena da traži nove nade u Brazilu i bio je u grupi od 50 dječaka koji su stigli u italijanski klub. Jorginho nije odustajao i želio je da ispuni svoj cilj iako je bio daleko od svoje porodice. Od prvog ugovora imao je samo 18 funti sedmično za život, a tadašnji agent uzeo mu je čak 27.000 funti.

Image result for jorginho verona

"Nisam mogao ništa. Trošio sam pet eura za kredit na mobitelu i da kupim higijenske preparate koji su mi trebali i to je sve koštalo 15 eura. Ostalo sam trošio na internet kako bih pričao s porodicom. Tako samo živio godinu i po. U drugoj sezoni trenirao sam s prvim timom i upoznao brazilskog golmana Rafaela koji mi je danas kao brat. Rekao sam mu moju priču i nije mi vjerovao. Od tog dana se sve promijenilo", priča Jorginho.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ovaj 26-godišnji fudbaler za prvi tim debitovao je 2010. godine, a u Veroni se zadržao do ljeta 2014. godine. Tada je odlučio da karijeru nastavi u Napoliju u kojem je za četiri sezone odigrao 133 utakmica i postigao je dva gola. Prije nekoliko dana potpisao je za Chelsea bogat ugovor, a većinu novca dao je svojoj porodici. Ispunio je svoj san i pokazao da se sve može kada se hoće. Prije dvije godine izabrao je ispred Brazila reprezentaciju Italije za koju je odigrao osam utakmica.

Jorginho's route from the beaches of Imbituba to the Premier League was far from straight

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi