Mamić: Nisam bjegunac, ostajem u BiH i ovdje želim odslužiti kaznu

Mamić: Nisam bjegunac, ostajem u BiH i ovdje želim odslužiti kaznu

E. Škorić

Zoran Mamić se trenutno nalazi u Bosni i Hercegovini, gdje želi da odradi kaznu.

Brat Zdravka Mamića putovao je u Dubai, a zatim je otišao u BiH, gdje se od ranije nalazi njegov brat. On je od suca izvršenja dobio poziv da se 26. aprila javi zbog odsluženja kazne, a tada će dobiti datum kada mora da se javi u zatvor.

"U želji da izbjegnem bilo kakve medijske špekulacije i neprovjerene informacije koje se mogu pojaviti vezane za moj pravni status želim izvijestiti javnost o sljedećem:

1. Danas, 19.04.2021 godine nadležnom Županijskom sudu Zagreb, kao sudu izvršenja, podnio sam putem svojih branitelja Molbu za ustupanje izvršenja kazne Bosni i Hercegovini čiji sam državljanin. Ovaj moj zahtjev-molba utemeljena je na zakonima RH, BiH kao i na međunarodnim konvencijama koje tretiraju ovo pravno područje.

Osobno želim naglasiti niti sam u bjekstvu, niti bi ikada bio, već se samo koristim svojim zakonskim pravima koje mi je omogućio Sporazum zaključen između dvije države čiji sam državljanin kao i drugim već navedenim zakonima. Želim još jednom ukazati da je zaključenje sporazuma i konvencija na koje se pozivam rezultat međudržavnih, bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji su prepoznati u pravnim sustavima kao sredstvo za unapređenje i razvijanje daljnje suradnje u području pravnog prometa, cijeneći načela pravičnosti i socijalne rehabilitacije osuđenih osoba, smatrajući da se ovi ciljevi u najvećoj mjeri mogu postići izvršenjem krivičnih sankcija u domicilnoj državi osuđene osobe. Dakle, navedeni sporazumi nadilaze pojedinačne slučajeve i jesu dio pravne stečevine na čiju primjenu su se obvezale i Republika Hrvatska i BiH, a moja odluka da se koristim pravom koje mi omogućuju navedeni propisi nesumnjivo jesu motivirani i činjenicom da se za sudski postupak koji se vodi (o) protiv mene vežu kontroverze koje ukazuju na zaključak da je narušeno pravo na pravično, objektivno i nepristrano suđenje...", piše pravomoćno osuđeni Mamić.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

"Podsjećam, ova moja odluka je donesena nakon što je DSV u Zagrebu suspendiralo suce koji su sudili u mom predmetu, pa se nadam da i ja, bez obzira na ime i prezime, imam pravo na pravično i pošteno suđenje", dodaje Mamić.

On je nepravomoćno osuđen i optužen da je Dinamu ukrao 316 miliona kuna, te da je Hrvatsku oštetio za 12 miliona kuna.

Top Komentari

Zulfikar
Mamice treba uvaliti u NSBIH i dati im sva moguca ovlastenja tj. da rade sto zele i sto hoce, dakle dozvoliti im sve od ucjena, malverzacija itd. Bolje oni no Begici, Vice i ostali fudbalski anonimusi i klosari.
11 6
StarmoBregza
Nisi bjegunac, samo si pobjegao kao zadnja p...ca. Za očekivati, kakvi roditelji i starija braća, takav i ovaj mulac, lopovi i kukavice Nadam se da će te u Zenicu spremiti, i tebe i tupana ti od brata.
7 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi