18 godina niko u Cityju ne nosi broj 23 - Tragična je sudbina čovjeka koji ga je posljednji nosio
Foto - Manchester City

Broj povučen u čast Marca-Viviena Foea

18 godina niko u Cityju ne nosi broj 23 - Tragična je sudbina čovjeka koji ga je posljednji nosio

Midhat Šljivak

Manchester City postao je prethodnih godina jedan od najboljih fudbalskih timova svijeta.

Građani su poprilično dominantni u engleskom fudbalu u protekloj deceniji, ali nikako ne mogu da ostvare korak naprijed i na evropskoj sceni.

Dres Cityja nosi veliki broj velikih zvijezda. Ispunjava im se apsolutna svaka želja, ali niko od njih ne može nositi jedan broj.

Radi se o broju 23 koji je van upotrebe od 2003. godine, a razlog je dobro poznat ljubiteljima fudbala.

City je 2003. godine odlučio povući broj 23 u čast svog nekadašnjeg fudbalera. Marc-Vivien Foe nosio je ovaj broj u sezoni 2002/2003, što mu je bila i u ovom dresu je odigrao posljednji klupski meč.

Oglasi

Nesretni Kamerunac se po završetku sezone u Premiershipu priključio reprezentaciji na Kupu Konfederacija i desila se tragedija.

Foe je u polufinalu koje je odigrano u njegovom Lyonu, gdje mu je bio i dom, doživio srčani udar u meču protiv Kolumbije.

Kamerunski fudbaler srušio se na teren u 72. minuti. Uzaludni su bili pokušaji ljekara da mu pruže pomoć i on je preminuo u bolnici sat vremena kasnije.

U čast ovog fudbalera niko više ne nosi dres sa brojem 23 u Manchester Cityju, a povučen je i broj 17 u ekipi Lensa gdje je igrao pet godina.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Lyon je također povukao broj 17, ali ga je potom u čast Marca-Viviena Foea obukao njegov sunarodnjak Jean Makoun.

Sva pojačanja Cityja su međutim ispoštovala želju kluba da se broj 23 više ne koristi i već 18 godina ovaj broj ne može niko dobiti.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

rime_
‘ali nikako ne mogu da ostvare korak naprijed i na evropskoj scenic’ Hahahahah Ljudi igrali finale prosle godine.
8 1
Brazuka
Zašto ne radite domaće vijesti više?
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti