"Anti-pljuvačka" klauzula u ugovoru o prodaji udjela u Manchester Unitedu teškom 1.3 milijarde funti

Dogovor porodice Glazer i Ratcliffea

"Anti-pljuvačka" klauzula u ugovoru o prodaji udjela u Manchester Unitedu teškom 1.3 milijarde funti

Endin Čaušević

Sir Jim Ratcliffe nedavno je otkupio 25% udjela u Manchester Unitedu, ali u ugovoru s vlasnicima tog kluba morao je da pristane i na interesantnu klauzulu koju su mediji u Engleskoj uspjeli da otkriju.

Britanski milijarder se već dugo povezivao s ulaskom u Manchester United, te je čak postojala opcija da postane većinski vlasnik kluba s Old Trafforda, ali to se još uvijek nije desilo.

Ratcliffe je uspio da postigne dogovor s porodicom Glazer koja je većinski vlasnik kluba, te su pristali da britanskom milijarderu prodaju 25% udjela u klubu, a on je to platio čak 1.3 milijarde funti.

Očekuje se da će Ratcliffe donijeti promjene na Old Traffordu koje su ovom klubu itekako potrebne. Trebao bi uložiti novac u dovođenje novih pojačanja, a već se po kuloarima govori i o tome da će United dobiti novi stadion.

Nakon mjeseci i mjeseci pregovora Ratcliffe i porodica Glazer došli su do dogovora, te je ugovor nedavno potpisan, ali britanski milijarder morao je pristati na niz zanimljivih klauzula kako bi postao dio Crvenih đavola.

Oglasi

Naime, engleski mediji otkrili su da se u ugovoru koji je inače sačinjen od 241 stranice nalazi i poprilično nevjerovatna uloga koja je pokazala da porodica Glazer očito nije bez razloga već godinama omražena kod navijača Manchester Uniteda.

Ratcliffe je morao da pristane na to da javno neće kritikovati porodicu Glazer oko poteza u klubu, odnosno da neće biti međusobnog javnog kritikovanja između dvije dogovorene strane.

The Times piše da je Ratcliffe pristao da neće objavljivati nikakve zvanične izjave ili saopštenja u kojima kritikuje porodicu Glazer i njihove saradnike u Manchester Unitedu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ovaj isti uslov se odnosi i na Glazere, te ni oni ne smiju javno reći ništa loše na račun britanskog milijardera čiji udio bi mogao u narednom periodu porasti na 29% ukoliko ono što je dogovoreno i potpisano bude išlo po planu.

Navijačima Uniteda ovaj detalj je poprilično smiješan, ali se nadaju da bi dolazak Ratcliffea konačno mogao donijeti promjene i povratak velikana s Old Trafforda u vrh engleskog i svjetskog fudbala.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi