Verratti odabrao Katar, a znate li zbog čega? Zbog bizarne klauzule u ugovor kakvu nema ni Ronaldo

Zvuči nestvarno

Verratti odabrao Katar, a znate li zbog čega? Zbog bizarne klauzule u ugovor kakvu nema ni Ronaldo

Edmir Škorić

Igrači koji napuste Evropu i odu na Bliski istok, naročito oni super popularni i kvalitetni, imaju uslove kakvi su ranije bili nezamislivi. L'Equipe je objavio tekst o Marcu Verrattiju, koji je odabrao da igra u Kataru, ali je naprosto bizarna jedna od stavki u njegovom ugovoru i ona najbolje pokazuje kakvu moć imaju ti bogati ljudi u arapskim zemljama.

Verratti je sa 16 godina debitovao za Pescaru, ali je 2011. godine počeo da formira sebe kao sjajnog fudbalera i da stiče slavu, kada je upisao devet asistencija u Seriji B. Tada ga je trenirao legendarni Zdenek Zeman, a s njim su igrali Ciro Immobile i Lorenzo Insigne. Sva trojica su kasnije nastupala za reprezentaciju Italije i ostavila veliki trag ui svjetskom fudbalu.

Iako su ga htjeli brojni timovi iz Serije A, naročito oni bogatiji i veći, on je na kraju iz Pescare za 12 miliona eura otišao u PSG i tamo boravio dugi niz godina.

U Francuskoj je odigrao preko 400 utakmica i osvojio 30 trofeja, uključujući devet državnih prvenstava. Međutim, nikada nije osvojio Ligu prvaka. U posljednjih sedam izdanja Lige prvaka PSG je pet puta ispadao u 1/8 finala. A često je za to kriv i Verratti, jer iako veznjak ima sjajne fudbalske sposobnosti, imao je pehove s povredama i sam je zbog svojih postupaka zaradio dosta kartona i morao je da propusti veliki broj utakmica, pa je nedostajao timu u nekim jako važnim duelima u najelitnijem klupskom takmičenju.

Iako je imao tek 31 godinu, on je u ljeto 2021. prihvatio ponudu katarskog kluba. Al-Arabi SC postigao je dogovor s PSG-om o iznosu transfera koji je vrijedio 45 miliona eura.

Oglasi

Verratti je dosad odigrao osam utakmica u katarskoj ligi i već je upisao četiri asistencije.

"Kvaliteta veznih igrača ovdje je dobra, ali Verratti je svojom kreativnošću i načinom na koji se nosi pod pritiskom jednostavno najbolji. I dalje bi imao mjesta u ekipi PSG-a", kaže Farid Boulaya iz Al-Gharafa, citira francuski list.

L'Equipe također piše kako Verratti i dalje ima jaku vezu s bivšim kolegama iz PSG-a. Tu dolazimo do neobične klauzule koja mu daje veliku pogodnost i priliku da često odlazi iz Katara.

"U ugovoru je veznjak svaki mjesec dogovorio jednu sedmicu odmora kako bi napustio Dohu. Većinu slobodnog vremena vraća se u Pariz sa suprugom. Sve ukazuje na to da je priča o Verrattiju i glavnom gradu Francuske daleko od kraja, ali on neće povratak iz Katara prije ljeta 2025. godine", piše L'Equipe.

Dakle, ako niste najbolje shvatili, Verrattiju katarski klub daje sedmicu odmora svakog mjeseca. Zvuči zaista dobro, a još kad se zna koliko fudbaler zaradi...

Ronaldo i Neymar imaju nestvarne uslove u Saudijskoj Arabiji, ali ipak nijedan od njih nema u ugovoru da može svakog mjeseca jednu sedmicu provesti daleko od te zemlje. Upravo su Ronaldo i Neymar najpalćeniji fudbaleri na svijetu, ali osim toga dobili su najluksuzne smještaje, sve im je plaćeno i bonuse kakvi su nezamislivi u Evropi.

Iako je presretan novcem kojeg zarađuje, Verratti ipak ima mnogo više od spomenutog dvojca. Italijan godišnje ima oko 35 miliona eura, a to je mnogo više od onoga koliko je zarađivao kao igrač PSG-a, budući da mu je u Parizu godišnja plaća bila "samo" 14,4 miliona eura bruto.

Možda je sada svima jasnije zbog čega sve te velike fudbalske face odlaze iz Evorpe i sele na Bliski istok ili u SAD. Naravno, ako vam uz 35 miliona eura godišnje daju i mogućnost da svaki mjesec imate 7 vezanih dana slobodno, onda jednostavno morate to da prihvatite.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi