Znate li priču o Marcosu Alonsu, Marcosu Alonsu i Marcosu Alonsu?
Foto - EPA

Iz generacije u generaciju

Znate li priču o Marcosu Alonsu, Marcosu Alonsu i Marcosu Alonsu?

Midhat Šljivak

Marcos Alonso postao je novi član Barcelone.

Iskusni 31-godišnji lijevi bek je nakon šest godina napustio londonski Chelsea i potpisao je ugovor s katalonskim velikanom.

Marcos Alonso je počeo karijeru u Real Madridu. Prošao je omladinske kategorije Kraljeva, ali Barcelona je tim s kojim njegova porodica ima iskustva.

Njegov otac koji nosi isto ime Marcos Alonso također je igrao za Barcelonu. Karijeru je počeo u Realu, zatim je tri godine proveo u Atleticu, a dres katalonskog kluba nosio je od 1982. do 1987. godine.

Ljubiteljima fudbala iz tog perioda poznat je kao Marcos, igrao je krilnog fudbalera i s Barcom je osvojio titulu prvaka 1985. godine.

Oglasi

Interesantno je svakako da u porodici postoji i treći Marcos Alonso. Djed aktuelnog igrača Barcelone nosio je isto ime i također je bio fudbaler.

Međutim, za razliku od sina i unuka, ovaj Marcos Alonso nije nosio dres Barcelone. Karijeru je počeo u Racingu, a zatim je osam godina igrao u Real Madridu (1954-1962).

S Realom je osvajao brojne trofeje. Nosio je nadimak Marquitos, igrao je kao defanzivac i osvojio pet titula prvaka Španije i pet titula prvaka Evrope.

Interesantno je da su sva trojica nosila dres reprezentacije Španije. Time je ispisana povijest fudbala u ovoj zemlji.

Najstariji Marcos Alonso je odigrao je dvije utakmice za nacionalni tim, srednji Alonso je 22 puta oblačio dres Crvene furije, a najmlađi ima devet nastupa.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Foto - EPA

Da je i pokojni Marquitos igrao za Barcelonu to bi bio zaista nevjerovatan slučaj da su tri generacije nastupale za Real i Barcelonu te za reprezentaciju Španije.

I ovako su zaista rijedak slučaj u svijetu fudbala.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE
Oglasi

Najnovije vijesti