Španski klub pod kontrolom drži žena: "Nije problem da uđem u mušku svlačionicu..."

Brine za svaki detalj

Španski klub pod kontrolom drži žena: "Nije problem da uđem u mušku svlačionicu..."

H. Zilić

U fudbalskim klubovima sve češće viđamo žene na određenim funkcijama, ali ima i žena koje možemo reći drže klub pod kontrolom i brinu se za svaki detalj.

Almeria je u posljednjem kolu izborila opstanak u španskoj La Ligi, a klub je sada stigao na naslovnice šapnskih medija.

Sve to zahvaljujući teti Mariji kako je odmilja zovu igrači. Riječ je o Mariji Cesar Alcali koja se godinama brine za svaki detalj u Almeriji.

Maria prije svake utakmice uredi svlačionicu, složi dresovi, pripremi vodu, stolove za masažu, sve što je porrebno fudbalerima.

Nakon utakmice uđe u mušku svlačionicu, očisti ako treba, uzme dresove, odnese na pranje, spremi ormariće.

"Moj posao nije definisan, radim sve u klubu. Tu je nas pet koji se brinemo za detalje, a nekako je na meni više obaeza. Volim klub, volim da radim i ništa nije teško. Nije problem da uđem u mušku svlačionicu, mi smo jedna velika porodica i igrači me zaista poštuju", navodi ova gospođa.

Oglasi

Pored naevednog, Maria se zna brinuti i za travnjak na stadionu. Taj posao je naučila od supruga koji je 20 godina zaposlenik u Almeriji.

Maria ističe da je više posla pred trening nego pred utakmicu.

"Kada je trening jutarnji mi moramo doći tri sata ranije. Pripremiti svlačionice, teren, složiti opremu, pregledati je li sve tu. Noć ranije se kosnultujemo sa trenerima šta treba pripremiti za određen trening. Nakon treninga kupimo prljavi više, nosimo na pranje, slažemo rekvizite, čistimo teren, dakle naš posao je svaki dan po osam sati. U klubu uvijek ima posla."

Za Mariu vole reći da je prva dama kluba, iako je skromna ne posjeduje društvene mreže i ne želi da bude u centru pažnje.

Ipak otkrila je i koji je dio posla najteži.

"To su putovanja na gostovanja. Morate da sa vozačem autubosa dogovorite cijelu rutu koju ste prethodno usaglasil sa igračima i trenerima, gdje su pauze, kada krećemo, do koliko treba da stignemo. Zatim morate spremiti sve u autobusu igračima. Od vode, hrane, dodatne odjeće, obuće..."

Žena među muškarcima, žena u fudbalu, bude li komentara? Posebno kada se ulazi u svlačionice? Bilo je jedno od pitanja za Mariu u intervju za špansku Marcu.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Prije bi to bilo nešto nevjerovatno, a sada se na te teme gleda drugačije. Sasvim normalno je da žena uđe u mušku svlačionicu, da bude dio tima. Danas su žene i sudije, predsjednice, direktorice, vremena se mijenjaju, ali ljudi su tu uvijek da komentarišu."

Na kraju intervjua Maria ističe da joj gode razni komplimenti, sretan je što je svojim radom i ponašanjem zaslužila poštovanje igrača, trenera, Uprave kluba, jer kako kaže, u sportu ne može raditi onaj ko sport ne voli, a Maria u ovom slučaju voli fudbal i svoju Almeriju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi