Marku van Bommelu prijetio metkom u čelo ako ne potpiše ugovor, zbog toga i danas spava u hotelu

Ozbiljne prijetne treneru Antwerpa

Marku van Bommelu prijetio metkom u čelo ako ne potpiše ugovor, zbog toga i danas spava u hotelu

E. Škorić

Velikan evropskog nogometa i bivši osvajač Lige prvaka, Mark van Bommel, od 2022. godine vodio je ekupu Royal Antwerp u Belgiji, ali i suočio se sa ozbiljnim prijetnjama po vlastiti život.

U julu 2022. godine bivši nizozemski reprezentativac postao je trener Antwerpa s kojim je osvojio Kup Belgije, ali je nedugo nakon svog dolaska na klupu, u oktobru 2022. godine, čovjek po imenu Jamaleh Haban M. postavio Apple AirTag tracker na njegov automobil Porsche Panameru, a potom ga napao sa željom da iznudi profesionalni ugovor za sebe.

Haban je upotrijebio baklju kako bi 'oslijepio' Van Bommela, koji je osvojio Ligu prvaka s Barcelonom 2006. godine, ispred stambenog kompleksa prije nego što je upotrijebio pištolj u pokušaju da zastraši i ucijeni 46-godišnjeg trenera.

Prijavljeno je da je napadač tvrdio da ima 17 godina unatoč službenim dokumentima koji pokazuju da ima 25. Tužitelji su pronašli audio poruku na telefonu koju je navodno planirao pustiti Van Bommelu, što je inkriminiralo fanatika.

"Slušaj, Mark, život tvoje porodice ovisi o ovome, dopusti mi da postanem profesionalni igrač", stoji u snimci, a prenosi nizozemski dnevnik De Telegraaf . "Nemoj ići na policiju, ubit ćemo tebe i tvoju porodicu. Znamo gdje živiš", moglo se čuti u glasovnoj poruci.

Oglasi

"Riječi malo toga ostavljaju mašti, postoji čak i prijetnja od metka u glavu. Ne možemo se smijati tome. Utjecaj ovih činjenica ne može se podcijeniti", rekao je Van Bommelov advokat John Maes za Het Nieuwsblad . "Moj klijent je navikao na neke stvari, ali ne na ovo. Više se ne usudi spavati kod kuće i živi u hotelu."

Istraga o Habanu također je navodno otkrila da je slao poruke drugim belgijskim prvoligaškim klubovima u nadi da će dobiti ugovor. Doznaje se da Van Bommel traži 4300 funti odštete za patnju koju je pretrpio, dok tužitelji traže petogodišnju zatvorsku kaznu za Habana.

Van Bommel je bio jedan od najuspješnijih igrača svoje ere, akumulirajući naslove lige u svakoj ekipu koju je predstavljao tokom svoje karijere. Osvojivši ligaški i evropski dvostruki naslov u svojoj jedinoj sezoni na Camp Nouu, veznjak je također osvojio domaće titule s Bayernom, Milanom i PSV-om.

Nije imao previše uspjeha na klupi PSV-a i Wolfsburga, ali radi sjajan posao s Antwerpom kojem je donio trofej i ima priliku da bude prvak Belgije.

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

Pobjeda nad Genkom u nedjelju bi Antwerpenu zapečatila prvi naslov od 1957. godine i zaradila Van Bommelu mjesto u klupskoj povijesti.

Van Bommel je karijeru počeo u Fortuna Sittardu, a svojevremeno se smatrao jednim od najboljih defanzivnih veznih u Evropi, što svjedoče trofeji koje je osvajao. S Nizozemskom je 2010. godine igrao finale Svjetskog prvenstva, ali je Španija u Južnoj Africi slavila sa 1:0 golom Andresa Inieste u produžetku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi