Osvajač Lige prvaka izbačen iz lige, šta se desilo sa najprestižnijim trofejem u klupskom fudbalu?

Jedna od "luđih" fudbalskih priča

Osvajač Lige prvaka izbačen iz lige, šta se desilo sa najprestižnijim trofejem u klupskom fudbalu?

A. Čaušević

Dan na koji se igra finale Lige prvaka je idealna prilika za podsjetnik na jednu od najluđih fudblaskih priča. Sve se desilo prije tri decenije, ali se i dalje pamti kao da se desilo danas. 

Marseille je zadržao svoju peher Ligi prvaka unatoč tome što je ispao iz lige zbog namještanja utakmica i oduzet mu je naslov Ligue 1 tokom iste sezone. Bilo je to 1993. godine.

Ekiipa Raymonda Goethalsa pobijedila je tim Milana koja je uključivala Marca van Bastena i Franca Baresija sedmicu dana nakon što su 1993. bili okrunjeni prvakom Francuske.

Trebala je Marseilleu pobjeda u posljednjem kolu protiv zadnjeg dana sezone kako bi ostao ispred najvećih rivala PSG-a i Monaca, a bilo je dovoljno i 1:0.

Marseille je i dalje jedini francuski prvak Evrope

Međutim, igrač Valenciennesa Jacques Glassmann je otkrio da mu je vezni igrač Marseillea Jean-Jacques Eydelie ponudio 250.000 franaka (oko 40.000 eura) da "skine nogu s gasa", a njegove kolege Jorge Burruchaga i Christophe Robert također su ponudili mito.

Oglasi

Zatim je pokrenuta kriminalistička istraga, a vrećica s bilješkama kasnije je pronađena zakopana u vrtu majke Robertove žene prije nego što je Marseilleu oduzeta titula u Ligue 1 te je uslijedilo izbacivanje iz lige.

Iako im je uskraćeno pravo da pokušaju obraniti trofej u Ligi prvaka sljedeće sezone, zadržali su pehar bez ikakvih dokaza o bilo kakvim prekršajima u tom evropskom takmičenju.

PSG je odbio priliku da postane prvak i igra u Ligi prvaka, a Monaco je bio taj koji je nastupio u elitnom takmičenju naredne sezone kao predstavnik Francuske.

Ta ekipa Marseillea, koja je uključivala ikone kao što su Fabien Barthez, Rudi Voller i Didier Deschamps, završila je promocijom u Ligue 1 dvije sezone kasnije.

FIFA je Eydelieja suspedovala na godinu dana zbog njegova učešća u skandalu jer je navodno radio u ime uprave Marseillea, a ključne figure provodile su vrijeme u zatvorima.

Na terenu Marcel Desailly je ispisao historiju jer ponovo osvojio Ligu prvaka 1994. godine i to kao član Milana.

"To je kao da biram između svoje djece. Svaka pobjeda je slatka. U Marseilleu sam bio mladić, bila je prva – bila je velika. U Milanu sam bio igrač utakmice, bio sam na vrhu svijet fudbala."

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Tri decenije kasnije Marseille je i dalje jedini francuski klub koji je osvojio Ligu prvaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi