Slovenci u strahu zbog planova koji dolaze iz Hrvatske, Matjaž Kek već odlučio
Matjaž Kek je sa Rijekom bio prvak Hrvatske, a sa Mariborom dva puta prvak Slovenije (Foto: EPA)

Sjajni trener bit će tražena roba

Slovenci u strahu zbog planova koji dolaze iz Hrvatske, Matjaž Kek već odlučio

Edmir Škorić

Slovenija je bila jedina reprezentacija sa prostora Balkana koja je prošla u nokaut fazi Evropskog prvenstva. Iako je sinoć ispala, zadivila je mnoge širom svijeta i pobrala veliki broj simpatija.

Slovenci su u grupnoj fazi prošli sa tri remija protiv Danske, Srbije i Engleske, a u osmini finala rival im je bila moćna selekcija Portugala.

No, ni 120 minuta Portugalcima nije bilo dovoljno da pronađu put do mreže Jana Oblaka. Najbolju šansu promašio je Cristiano Ronaldo, kada mu je odbranjen penal u produžetku, a Slovenija lako mogla sve da kazni nakon greške Pepa, ali je Benjamin Šeško promašio zicer.

Penali su ipak bili kobni za Sloveniju. Sjajni Diogo Costa odbranio je tri penala i odveo Portugal na megdan Francuskoj. Slovenija mora kući, ali je zaslužila respekt zbog svega, naročito sjajni selektor Matjaž Kek.

Nema sumnje da će od ovog ljeta biti jedan od najtraženijih stručnjaka. Ponovo ga traže iz susjedne Hrvatske, gdje je uspješno radio u Rijeci. Upravo na Rujevici žele Keka, ali predsjednik Slovenskog fudbalskog saveza Radenko Mijatović smatra da nema razloga za strah, jer je Kek odlučan da ostane.

Oglasi

U međuvremenu, Kek je produžio ugovor s NZS-om do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, uz još nekoliko mjeseci u slučaju plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Keka traže i u Srbiji, kao nasljednika za Dragana Stojkovića Piksija. Osim Keka, Srbi su bacili oko i na rumunskog selektora Iordanescua. U Srbiji pišu da i jedan i drugi primaju mnogo manje novca od Stojkovića, koji bi nakon fijaska na Euru mogao postati bivši.

Za Piksija se smatra da ima godišnju platu od gotovo milion i po eura, dok 62-godišnji Mariborčanin zarađuje "samo" 300.000 eura.

Keku je ovo drugi mandat na klupi Slovenije, koju je ponovo preuzeo u novembru 2018. godine i od tada je vodio ekipu na 59 utakmica. U prvom amndatu je u četiri godine odradio 49 mečeva. Kao trener je vodio i Maribor, te Al-Ittihad, a na klupi Rijeke bio je od 2013. do 2018. godine.

S Riječanima je osvajao prvenstvo Hrvatske, ima dva naslova sa Mariborom u Sloveniji, te dva trofeja u Kupu Hrvatske. Nema nikakve sumnje da bi bio pun pogodak za Srbiju, ali i za Riječane. No, Slovenci su uvjereni da će im ostati vjeran.

Oglasi

Matjaža Keka također krase i maniri velikog gospodina, pa je nakon svega na kraju čestitao Portugalcima.

“Kada izgubiš na jedanaesterce protiv ekipe kao što je Portugal, onda uvijek postoji neka tuga. Porazi se ne slave. Prava utakmica, nažalost, sa nesretnim završetkom, ali kao što se to vratilo poslije Srbije, vrlo brzo protiv Engleske, vratit će se i sada", rekao je Kek.

Potražite više informacija na temu HNL:

Kek je inače sinoć isključen tokom meča. Daniele Orsato ga je ranije poslao na tribine. Nakon što je Orsato dosudio penal za Portugal, Kek je izgubio živce i ušetao u teren te krenuo u raspravu sa sucem, a u jednom trenutku je dodirnuo i njegovog pomoćnika za rame.

Razlozi su to zašto drugi produžetak i raspucavanje s bijele tačke nije mogao gledati s klupe, već je to morao napraviti s tribine stadiona u Frankfurtu. Iako je djelovao dosta smireno, jasno je da je u njemu sve kuhalo, ali fudbal je takav...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi