Bh. legenda trebala u Barcelonu, preko noći je sve krenulo po zlu: "Bio sam među najboljim"

Ispričao detalje

Bh. legenda trebala u Barcelonu, preko noći je sve krenulo po zlu: "Bio sam među najboljim"

A. Čaušević

U dresu Barcelone su do sada igrala dva igrača iz Bosne i Hercegovine, Meho Kodro i Miralem Pjanić.

Barcelona slovi za jedan od najvećih svjetskih klubova i praktično ne postoji igrač koji ne bi pristao na transfer u španskog giganta.

Blizu transfera na Nou Camp je svojevremeno bio i Mehmed Baždarević koji je 90-ih godina prošlog vijeka bio na vrhuncu karijere.

U razgovoru za francuske medije legendarni fudbaler je govorio o detaljima kako je Jugoslavija izbačena sa Evrpskog prvenstva nakon što je Srbija započela agresiju prvo na Hrvatsku, a zatim i BiH.

"Kada su završene kvalifikacije tada su se neki od igrača povukli iz reprezentacije, posebno Hrvati. Oni nisu ni igrali u zadnjoj utakmici protiv Austrije, a mi Bosanci smo se povukli jer je Sarajevo bombardovano, ali je ekipa svakako otišla na trening kamp u Švedsku", rekao je Baždarević.

"Iz Bosne nas je bilo pet uključujući Faruka Hadžibegića i selektora Ivicu Osima. Otišli smo do Zuricha i posjetili saigrače prije nego što su otišli u Švedsku. Odlučili smo da ne idemo jer je bilo važnijih stvari. Počeli su ljudi da umiru, bilo je teško."

Baždarević je otkrio da je izbacivanje sa Eura na neki način bila prekretnica u njegovoj karijeri jer je tada trebao potpisati za Barcelonu.

"Imao sam 31 godinu. Bilo je to najbolje vrijeme da se postane prvak. Bio sam među najboljim u Evropi na svojoj poziciji. Euro je trebao da potvrdi moj sjajni period. Isto se odnosilo na Stojkovića, Savičevića, Bobana."

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Pregovarao sam s Barcelonom, prije toga su željeli da me vide s na Evropskom prvenstvu, onda mi je postalo teže u životu, uz rat povrh svega", kazao je Baždarević koji je tada igrao u Sochouxu.

Bivši as Željezničara je dodao da ruski sportisti uopšte nemaju veze s akcijama predsjednika Rusije Vladimira Putina i da uopšte nisu krivi za sva dešavanja u Ukrajini.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mostarac94
Pa nisu ni Srbijanski sportisti krivi zbog rata ovdje pa su svejedno izbaceni sa svih takmicenja
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi