Novi šamar za stadion kultnog imena: Umjesto da postane hram fudbala prepušten je sam sebi

Danas stigao novi bolan udarac

Novi šamar za stadion kultnog imena: Umjesto da postane hram fudbala prepušten je sam sebi

A. Čaušević

Postoje stadioni koji se zbog zajedničke prošlosti i brojnih velikih utakmica poistovjećuju s nekim klubovima. 

Prije 15-ak godina počela je izgradnja stadion Nova Mestalla, koji je dobio naziv po dobro poznatom "starijem bratu" Mestalli na kojem svoje utakmice igra Valencija.

U Valenciji su imali ambciozni plan da staru Mestallu zamijene novom te je većina grubih radova na mjestu koji je trebao postati hram fudbala završena do 2009. godine.

Od tada je prošlo 13 godina, a kostur nikad izgrađenog stadiona je prepušten sam sebi. Prvi pokušaj izgradnje je propao iz finanasijskih razloga.

No description available.

Kada se izašlo u plan sa izgradnjom novog stadiona idejni projekat je mijenjan nekoliko puta s namjerom da se dovrši do kraja.

Oglasi

Prilikom prezentacija novih ideja nekoliko putam je smanjenje i kapacitet. Od početne brojke od 80.000 sjedećih mjesta u decembru prošle godine se došlo na brojku između 43.000 i 50.000.

No description available.

U decembru je Valencija predstavila najnoviji plan prema kojem bi sve bilo gotovo za dvije godine s ukupnim troškovima izgradnje u iznosu od 350 miliona eura.

Ideja je bila da stadion bude spreman za start sezone 2024/25, međutim danas je iz gradskih vlasti Valencije stigao šamar ovom ambicizonom projektu.

Oglasi

Naime, zamjenica gradonačelnika i šefica planova za urbanizaciju je odbacila cijeli projekat kojeg je klub Valencia predstavio 8. mara.

"Da li grad mora plaćati cijenu stadiona sa pet zvijezdica za mali, jeftin i poluzavršen stadion", kazala je Sandra Gomez.

Gomez je dodala da je budući izgled stadiona zajedno sa popratnim uslugama daleko od dogovorenog i da je zapravo manji od trenutnog stadiona Mestalla.

Valencia confirm revised plans to finish Nou Mestalla

Potražite više informacija na temu La Liga:

Poručila je da klub Valencija može raditi šta hoće i napraviti stadion kakav želi, ali da je potpuno druga stvar da grad daje novac za izgradnju.

"Ono o čemu pričamo danas je da grad mora platiti cijenu modernog stadiona za mali, niskobudžetni i poluizgrađeni stadion", poručila je ona.

Top Komentari

Dragan_B
neko je ošamario stadion
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi