Mesut Ozil na naslovnicama njemačkih medija zbog himne

Pjevao tursku himnu

Mesut Ozil na naslovnicama njemačkih medija zbog himne

E. Škorić

Mesut Ozil je nedavno napustio Englesku i potpisao za turski Fenerbačhe.

Ozil, koji je rođen i odrastao u Njemačkoj, rado odlazi u Tursku odakle su njegovi roditelji i ima čvrstu vezu sa turskim narodom.

Njemačko-turski nogometaš ponovo je na naslovnicama medija u Njemačkoj. 32-godišnji veznjak napustio je reprezentaciju Njemačke 2018. godine, pozivajući se na rasizam, kako unutar same reprezentacije, tako i u kompletnom njemačkom društvu. Bila je to jedna od najžešćih kritika Njemčkoj što "nije naučila kako se integrirati s turskim stanovništvom u zemlji".

Nijemci sada imaju zamjerku Ozilu zbog toga što pjeva tursku himnu u svojoj novoj ekipi u Turskoj.

Turska himna uvijek se pjeva u Turskoj prije većine sportskih utakmica, slično kao što se pjeva u SAD-u. Ozil je, prije jedne utakmice Fenera, evidentno pjevao tursku himnu.

Njemački mediji skreću pažnju na to kako Ozil nikada nije pjevao njemačku himnu. On je pak govorio da vrijeme za intoniranja himne koristi za malu molitvu. To objašnjenje nije bilo dovoljno Njemačkoj i njenim medijima.

No, određeni dijelo tekstova u himni Njemačke Ozilu nisu dozvolili da istu pjeva. Njemački političar Bodo Ramelow čak je rekao da kad je čuo njemačku himnu, nije mogao "izbaciti sliku nacističkih skupova od 1933. do 1945. godine" iz glave. Ramelowovi komentari potaknuli su širu raspravu o državnoj himni i treba li reformu. 

Ozilov sukobn s njemačkim tiskom uglavnom proizlazi iz klime u zemlji u kojoj je njemačka krajnja desnica postala ohrabrenija u obliku Alternative za Njemačku (AfD), koja je danas najveća oporbena stranka u zemlji.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

U jednom je trenutku Ozil bio pozdravljen kao utjelovljenje integracije u Njemačkoj, čak je dobio nagradu od kancelarke Angele Merkel. Za njemačke kreatore politike Ozil je trebao biti primjer tursko-njemačkoj zajednici s oko 3,5 miliona stanovnika.

No, sve se promijenilo kada su Ozil i još jedan tursko-njemački nogometaš Ilkay Gundogan upoznali turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Top Komentari

Grohot
Pa to dobijes kada koristis igrace iz drugih zemalja. Ozil je pjevao svoju himnu i nemaju mu sta zamjeriti tu. On je turcin, tako je rodjen i kao takav ce umrijeti
6 2
Grohot
1 ili 81 generacija On kao On se osjeca kao turcin, nesto sto on i jeste...nebitno gdje je rodjen....igrao je iz interesa znaci a oni su ga koristili iz interesa...
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi