Svi misle da se Ozil obogatio od fudbala, ali istina je drugačija

Nijemac turskog porijekla okačio kopačke o klin

Svi misle da se Ozil obogatio od fudbala, ali istina je drugačija

A. Čaušević

Mesut Ozil je okačio kopačke o klin i stavio je tačku na i u karijeri gdje je mnogo puta njegov talenat bio zasijenjen kontroverzama van terena. Prvak svijeta sa Njemačkom se od fudbala oprostio sa 34 godine. 

O karijeri bivšeg reprezentativca suvišno je govoriti. Briljirao je godinama u dresu Reala i Arsenala, a vrhunac je doživio svakako 2014. godine kada je postao prvak svijeta sa Elfom.

Ipak, zbog rasističkih uvreda radi njegovog turskog porijekla, bliskost sa predsjednikom Turske Tayyipom Erdoganom i poslovno carstvo koje je izgradio pametnim ulaganjem su ga učinili protagonistom van terena.

Tokom karijere Ozil nikada nije bježao od svojih korijena. Iako je igrao za Njemačku uvijek je ponosno isticao da dolazi iz turske porodice, to su mu njemački navijači uvijek zamjerali.

"Imam dva srca. Jedno njemačko, drugo tursko. Rođen sam i školovao sam se u Njemačkoj, ali neki ljudi to teško prihvataju. Kada pobjeđujemo onda sam Nijemac, a kada gubimo onda sam Turčin", kazao je Ozil 2018. godine.

Oglasi

To se dešavalo neposredno nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine kada se Ozil i fotografisao sa Erdoganom.

Sada već bivši veznjak je otišao korak dalje tako što je Erdogana izabrao kao svjedoka na svom vjenačnju sa sa švedskom glumicom turskih krijena Amine Gulse.

Od fudbala je zaradio mnogo novca, ali pametna ulaganja su mu donijela mnogo više i sada je težak oko 120 miliona eura.

Pošto je dugo godina imao ugovor sa Nikeom odlučio je da pokrene vlastiti brend M10 što mu je donijelo zaradu od miliona eura već u prvoj godini poslovanja.

Oglasi

Posao je počeo da cvijeta, zarada je rasla pa je i ponuda proširena, te je odučio da pokrene seriju vlastitih kopački sa logom M1Ö.

Osnovao je i E-sport kluba M10 Esports iz Dusseldrofa, posljednjih godina je počeo da ulaže u kriptovalute stvarajući M10 koncept što je omogućilo kupovinu njegovih proizvoda na poseban način.

[twitter]https://www.instagram.com/p/Cc-fDFpIXm0/?hl=en[/twitter]

Kozmetika, dodaci prehrani, nekretnine, pa čak i dionice u meksičkom klubu Necaxa drugi su poslovi u koje će Ozila nastaviti i dalje ulagati, a sve mu sve vraća višesturko.

Nijemac je poznat kao i veliki dobrotvor. Većinu premija od osvojenog Mundijala 2014. godine je donirao, riječ je o iznosu od 300.000 eura.

U 2019. godini platio je operacije za 1000 djece, a za vrijeme ramazana 2021. godine poslao je pakete pomoći u 41 tursku regiju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi