Osvajač Zlatne lopte, Galakticos i čovjek koji je mrzio igrati fudbal: "Brojao sam dane do penzije"

Povrede su učinili svoje

Osvajač Zlatne lopte, Galakticos i čovjek koji je mrzio igrati fudbal: "Brojao sam dane do penzije"

Admin Čaušević

Zlatnu loptu je osvojio sa 22 godine. Očekivalo se da počne dominirati velikom scenom Bio je možda i najveći svjetski talenat, ali povrede jedna za drugom su mu ga oništile do tog nivao da je zamrzio fudbal.

Danas radi kao stručni komentator i predstavnik matičnog kluba, a svojevremeno je zaista žario i palio fudbalskim terenima. Ali ni blizu dugo koliko je zapravo mogao i kakav potencijal je imao.

Kao mlada zvijezda Liverpoola Micheal Owen je zasijao na Svejtskom prvenstvu 1998. godine. Tada je i Argentincima zabio čuveni gol o kojem se i danas priča.

Uslijedile su godine maksimalnog napredovanja. Bila je 2001. godina kada je na iznenađenje mnogih dobio Zlatnu loptu, sa 22 godine i 4 dana postao je najbolji igrač Evrope.

Otišao je i u Real Madrdi, postao je član legendarne generacije Galacticosa. A onda su počele da dolaze povrede. Omaleni i brzonogi Englez je više bio van terena nego na terenu.

Oglasi

Sam je priznao da je zamrzio fudbal. Igrao ga je što je morao i jedva je čekao da ode u penziju.

"Mrzio sam fudbal posljednjih sedam godina svoje karijere, brojao sam dane do penzije. Kad sam prvi put ozlijedio aduktore, moja je karijera zapravo završila."

Owenovu karijeru su obilježile brojne povrede

"Više nisam mogao zabijati golove kao onaj protiv Argentine, kada sam s lakoćom preskakao protivnike, šprintao, pucao i centrirao."

"Taj igrač tamo bio sam stvarno ja, a nakon mnogih povreda bio sam najbolji što sam mogao biti. Bojala sam se trčanja jer sam znao da bih se koljena mogla rastrgati sa svakim sprintom."

"Najgore je što me instinkt tjerao da uvijek igram. Rođen sam da budem fudbaler, ali sjećam se dana kada sam se bojao da će mi dodati loptu."

Oglasi

"Nadao sam se da mi igrači neće dodavati lopte. Jedva sam čekao da prestanem", kazao je čuveni Englez te dodao:

"Postavljao sam se na dijelove terena gdje nisam trebao biti, to nisam bio ja kad sam se nalazio na terenu."

Potražite više informacija na temu Premier league:

Zbogom fudbalu Owen je rekao kad je imao 34 godine. Posljednji klub u njegovoj karijeri bio je Stoke City. U sezoni 2012/13 skupio je svega osam nastupa. Tad je shvatio da je njegovo tijelo dalo svoje i odlučio je okačiti kopačke o klin.

Posljednjih sedmica je izbio u centar pažnje zbog zdravstvenih problema njegovog sina koji ne može biti profesionalni problem radi smanjenog vida. Dijagnostiricana mu je Stargardtova bolest, a lijek za to ne postoji.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

koraj
Ako njegov sin ne moze biti profesionalni problem taj izraz najbolje opisuje tebe Cause.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti