Zasjao u eri Baždarevića, a onda nestao: "Poziv Srbije ne bih prihvatio, rođen sam u Tuzli"
Foto: T. Hebib

Za kratko vrijeme postao miljenik navijača

Zasjao u eri Baždarevića, a onda nestao: "Poziv Srbije ne bih prihvatio, rođen sam u Tuzli"

Eldar Ganibegović

Fudbaler koji je odigrao možda i najmanje utakmica, a da je ostavio veliki trag u reprezentaciji i postao miljenik navijača je Milan Đurić. 

Ovaj 199 centimetara visoki napadač Salernitane nije u planovima Ivayla Peteva, barem nije bio do sada otkako je tu bugarski stručnjak, a za našu selekciju nastupio je ukupno 15 puta i postigao sedam golova.

Debitovao je kod Mehmeda Baždarevića na debiju tadašnjeg nasljednika Safeta Sušića u pobjedi protiv Andore 0:3 u martu 2015. godine u 5. kolu kvalifikacija za EURO 2016., a bljesnuo je u oktobru iste godine.

Meša ga je poslao s klupe u utakmici protiv Velsa pri rezultatu 0:0, postigao je gol za vodstvo, a onda i asistirao Vedadu Ibiševiću za konačnih 2:0 u izostanku Edina Džeke (bio povrijeđen, ali je za svaki slučaj bio na klupi).

Džeke nije bilo ni tri dana kasnije na Kipru, Medunjanin je pogađao dva puta i bilo je 2:2 kada je na scenu ponovo stupio sjajni Đurić i pogodio za pobjedu od 3:2 i odveo nas u baraž gdje smo ispali od Irske.

Godinu 2016. otvorio je na sjajan način golom protiv Luksemburga u prijateljskom meču, a onda je zasijao na Kirin Kupu u Japanu gdje je postigao sva četiri gola naše selekcije (dva u polufinalu protiv Danske i dva u finalu protiv Japana), gdje je bio najbolji igrač i strijelac turnira i donio našoj reprezentaciji prvi i jedini trofej u historiji.

Igrao je još u kvalifikacijama za SP 2018. u Rusiji u prva četiri kola, a onda je naprosto nestao iz reprezentacije sve do oktobra 2020. godine kada je dobio 61 minutu kod Dušana Bajevića u remiju 0:0 na Bilinom polju protiv Holandije u utakmici 3. kola Lige nacija.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Pamti se njegova izjava iz 2015. godine kada je kazao da ne bi prihvatio poziv reprezentacije Srbije jer je rođen u Tuzli, a živi u Vlasenici, te da se osjeća 50% Bosancem i 50% Italijanom jer je tamo otišao kao dijete i odrastao.

Milan Đurić je prošle sezone sa Salernitanom izborio plasman u Seriju A gdje je ove sezone na 27 utakmica postigao četiri gola i dodao isto toliko asistencija, no njegov tim je posljednji na tabeli i vrlo vjerovatno će već iduće sezone ponovo igrati na drugoligaškim terenima. 

Top Komentari

Mowzilla
Meni je Djuric vazda bio simpa, jos od onda kad je sa mladom odigrao 4:4 protiv Njemacke. Momak je fighter, skace tamo gdje neki ne smiju nogom, podsjeca malo na Ibrahimovica po zavrsnici. Neopravdano je izostavljan, steta...
8 0
realista1982
Neopravdano zapostavljen,veliko srce Bosansko ima momak...
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi