Srbi se zadnji smiju: Mile Svilar ne može promijeniti reprezentaciju!
Fantastični golman ne može u dres Belgije (Foto: EPA)

Ništa od Belgije

Srbi se zadnji smiju: Mile Svilar ne može promijeniti reprezentaciju!

Midhat Šljivak

Golman Rome Mile Svilar (24) odbio je poziv Dragana Stojkovića u reprezentaciju Srbije i iskazao je želju da brani za Belgiju. Međutim, iz Fudbalskog saveza Srbije tvrde da Svilar ne može promijeniti državljanstvo i da je isti slučaj kao kod Vladana Kovačevića.

Mile Svilar odlučio je promijeniti nacionalni tim. 24-godišnji golman Rome odbio je poziv selektora Srbije Dragana Stojkovića i odlučio se za Belgiju, čije boje je branio u omladinskim selekcijama.

Međutim, iz Fudbalskog saveza Srbije tvrde kako Svilar ne može promijeniti nacionalni tim. Vode se primjerom Vladana Kovačevića koji nije mogao obući dres Srbije jer je nakon 22. godine stajao na golu mlade selekcije Bosne i Hercegovine.

Svilar je upravo imao 22 godine kada je debitovao za Srbiju protiv Katara. Zbog toga neće imati pravo nastupa za Belgiju.

"Naši pravnici su se raspitali dobro. Svilar je odigrao jednu utakmicu za Srbiju, a FIFA pravila kaže da se ne može mijenjati reprezentacija ako je igrač imao više od 21 godine. On je pravilo prekršio za manje od sedam dana, ali pravila su pravila. Neće moći da mijenja reprezentaciju", saopšteno je srpskim medijima iz FSS.

Oglasi

Interesantno je kako Srbi ne odustaju od golmana Rome. Pokušat će ga nagovoriti da i dalje predstavlja Orlove.

"Neće mu FIFA dozvoliti da promijeni reprezentaciju. Jedino da baš naprave izuzetak. Ne može braniti nigdje drugo, ovdje bi vjerovatno dobio šansu."

Srbija se odlučila boriti za Svilara iako im je pozicija golmana itekako dobro popunjena. Tu su Predrag Rajković, Vanja Milinković-Savić i Đorđe Petrović.

Vladan Kovačević ne odustaje od dresa Srbije

Nekadašnji mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine Vladan Kovačević ne odustaje od dresa Srbije. 26-godišnjak silno želi nositi grb ove zemlje.

Njemu krovna kuća svjetskog fudbala nije dozvolila promjenu sportskog državljanstva. Nije imao pasoš Srbije, igrao je za mladu selekciju BiH s 22 godine i zbog toga nije dobio dozvolu za nastup u dresu Orlova.

Oglasi

Ipak, od njega se ne odustaje što je potvrdio direktor reprezentacije Srbije Stevan Stojanović.

"Oko Kovačevića postoji administrativni problem i papirologija koja nije potpuna. Sada je sve na advokatima da se to sredi."

Ipak, njegov nastup se može očekivati samo ako FIFA promijeni pravila. To će se jako teško desiti i Kovačević nikad neće zaigrati za Srbiju.

Sada mu je opcije eventualni povratak u dres Bosne i Hercegovine, no i to je zaista teško očekivati da će se desiti u budućnosti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi