Miljan Govedarica: Ozljede su prošlost, a uz Sarajevo i Želju najveći smo kandidati za naslov

Sjajno krilo HŠK Zrinjski za SportSport.ba

Miljan Govedarica: Ozljede su prošlost, a uz Sarajevo i Želju najveći smo kandidati za naslov · Intervju

Miljan Govedarica nogometaš je koji je u ovo isto doba, prošle godine, bio jedan od nogometaša koji su oduševljavali bh. javnost. 

U Zrinjski je došao bez velike pompe iz redova Zvijezde 09 te već u pripremnim utakmicama pokazao kako se radi o fantastičnom ofanzivcu i nogometašu koji jednostavno radi razliku na terenu. Među navijačima Zrinjskog njegov je gol u Utrechtu koji je kasnije itekako pridonio izbacivanju kudikamo skupljeg i renomiranijeg protivnika iz pretkola Europa lige već stekao kultni status, a Miljan je nažalost skoro upao u probleme s ozljedama koje su ga izbacile iz stroja ne dozvolivši mu da do kraja pokaže sav svoj neupitni kvalitet.

I na početku ovih priprema Govedarica je imao probleme s istom ozljedom zadnje lože, no, kako sam kaže početak ove sezone dočekat će oporavljen i spreman. Svakako su to dobre vijesti i za Mladena Žižovića ali i za sve one koji vole Zrinjski pošto će mostarski klub opet skoro upasti u mlin kombiniranih prvenstvenih i europskih utakmica. Ovaj sjajni krilni nogometaš za SportSport.ba govorio je o neugodnoj ozljedi, ambicijama i svemu onom što njega i njegov klub čeka u skorijoj budućnosti.

Miljane, za početak nam reci, kakvo je stanje sa ozljedom, je li napokon stvar prošlosti?

"Mislim da je taj period iza mene, vraćam se nakon niza ozljeda koje su me dostizale u prethodnom periodu. Ono što je najbitnije je da sam napokon otkrio u čemu je bio problem. Nastavit ću raditi još jače nego dosad, uvjeren kako je težak period iza mene i nadam se da ću što prije ući u novi pozitivan niz u sezoni koja je pred nama" - govori Miljan Govedarica na početku razgovora za SportSport.ba.

Je li se teško vraćati i počinjati iznova svaki put nakon takvih situacija?

"Svakako mogu reći da je sve osim lako. Toliko puta kretati ispočetka, veći je možda problem psihički nego fizički, ali najvažnije je imati snage da se sve to prebrodi. Ponnavljam, vjerujem da su svi problemi iza mene i da ću nastaviti tamo gdje sam stao".

U subotu kreće nova sezona, utakmica s Olimpikom je pred vratima, kako ste se spremili za otvaranje novog prvenstva?

"Vjerujem da su treneri dobro skautirali tim Olimpika, a mi naravno očekujemo pobjedu na otvaranju. Bilo bi izuzetno bitno krenuti pobjedom u prvenstvo, održati ovu odličnu atmosferu koja se stvorila. Vjerujem u dobar uvod sezone i ukoliko dobro krenemo mislim da ćemo i europske utakmice dočekati u dobrom ritmu te da ćemo i tamo imati štošta za reći i pokazati".

Na krilnim pozicijama u Zrinjskom stvorila se izrazito jaka konkurencija, je li to dobro, hoće li to izvući iz tebe još više i biti poticaj da se vratiš na razinu na kojoj si bio prije godinu dana?

"Naravno da je zdrava konkurencija uvijek dobra i za igrača i za ekipu. To samim tim izvlači iz čovjeka puno više. Evo, sad nam je stigao i Ognjen Todorović koji je zaista sjajan igrač za kojeg mislim da je do trenutka odlaska u Tursku bio najbolji igrač lige na lijevom krilu. Mislim da će me to tjerati na još više uloženog rada da se izborim za svoje mjesto u početnoj postavi Zrinjskog".

Miljane, prošla je tačno godina od tvojih najvećih trenutaka u karijeri, ali i možda najsvjetlijih europskih momenata Zrinjskog, od izbacivanja favoriziranog Utrechta iz Europa lige?

"Brzo je prošla godina kao i sezona. Bio je to krasan period koji ću zauvijek pamtiti po sjajnim europskim rezultatima. Izbacivanje sjajnog tima Utrechta dalo nam je poticaj i svi smo mislili da ćemo puno lakše broditi kroz domaće prvenstvo, no svi znamo kako je bilo".

Misliš li da ste ipak kroz prizmu te Europe ipak malo podcijenili protivnike u BH Premijer Ligi?

"Pa ne znam, ne bih rekao da se radilo o podcjenjivanju bilo koga. Mi smo se strašno istrošili kroz tih šest europskih utakmica. Kad je konačno taj san prestao ljudi su od nas imali ogromna očekivanja u domaćem prvenstvu no ono što se kasnije desilo meni ni samom nije jasno. Desio se veliki pad i nikada mi neće biti jasno kako smo, nakon ravnopravnog igranja s timovima kao što su Malmo i Utrecht, uspijevali izgubiti od Zvijezde 09. Bez ikakvog podcjenjivanja Zvijezde, no ogromna je razlika između nje i ovih nabrojanih ekipa".

Ulaziš u najbolje igračke godine (26), koji su tvoji ciljevi u budućnosti?

"Najvažnije mi je za sada ostati zdrav, a sve misli isključivo koncentrirane na Zrinjski. Klub mi dosta pomaže u svemu i vjerujem da sam u sredini gdje mogu još dosta napredovati. Ambicije su naravno uvijek velike no treba ići polako i postepeno pa vjerujem da će, ako to zdravlje dozvoli i ambicije rasti. Moje misli koncentrirane su samo na nogomet, izvan njega me malo stvari zaokuplja. Bilo bi, opet kažem, lijepo uhvatiti kontinuitet igara u Zrinjskom te ostvariti neki ugovor u inostranstvu koji bi mi možda riješio egzistenciju, no ni o tome ne trebam previše razmišljati za sada. Koncentriran sam na teren, na Zrinjski, a sve ostalo će doći samo po sebi".

Jesi li pratio pripreme timova iz najveće konkurencije u ligi, kako komentiraš njihove poteze u ovoj pauzi?

"Da, mi smo uvijek glavni konkurenti uz Sarajevo i Željezničar. Rekao bih, barem po mom mišljenju, da smo mi u ovom trenutku nekako najkompletnija ekipa. Priča se ponavlja iz sezone u sezonu pa mislim da ćemo i ove sezone mi i ova dva kluba voditi glavnu borbu za naslov prvaka i pobjednika Kupa".

Miljane, kako provodiš slobodno vrijeme i kako reagiraš na ove mostarske vrućine, jesi se uspio naviknuti na vremenske prilike u Mostaru?

"Vrućine su zaista velike, preko dana ne izlazim skoro nigdje po ovome. Mimo treninga navečer odem na neku kaficu, piće i natrag u stan. Posebno sada kako su trajale pripreme koje su po običaju malo napornije, te između dva treninga vrijeme provodim isključivo odmarajući".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj razgovora Miljan Govedarica rekao je i ovo:

"Htio bih spomenuti, tj. pohvaliti našeg bivšeg kondicionog trenera Stjepana Likića koji mi je puno pomogao oko ozljeda koje su me progonile. Tamo gdje sam stao s njim nastavio sam s našim novim trenerom za fizičku pripremu Borisom Kajanom i vjerujem da se sve odvija u pravom i željenom smjeru, te se nadam da ću skoro biti onaj stari" - kazao je ovaj sjajni krilni nogometaš koji je, nadamo se, ostavio teške momente iza sebe te da će skoro opet pokazati zašto ga je javnost smatrala jednim od najboljih ofanzivnih nogometaša u BH Premijer Ligi.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

nijepoznat
vazno je da gazite federalce Mostarske......
6 3
Edin Merlin
E cuj uz Zelju HAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHHAHAHAHA
4 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi