Za osam mjeseci uništili ono što je Raiola gradio 20 godina: Raspada se najveće fudbalsko carstvo

Totalno rasulo

Za osam mjeseci uništili ono što je Raiola gradio 20 godina: Raspada se najveće fudbalsko carstvo

Endin Čaušević

Fudbalski svijet prošle godine bio je u šoku nakon što je potvrđeno da je preminuo jedan od najmoćnijih menažera na svijetu Mino Raiola. On je stvorio nevjerovatno carstvo u tom poslu, ali za manje od godinu dana od njegove smrti čini se da su ljudi koji su sve to naslijedili već uspjeli da unište do temelja.

Svi već znaju da je prije karijere fudbalskog menadžera Raiola vodio jednu piceriju u Amsterdamu, a njegov život preokrenuo se kada je uspio da potpiše ugovor sa Zlatanom Ibrahimovićem i nakon toga počela je njegova bajka u svijetu fudbala.

Raiola je za nekoliko godina uspio da izgradi pravo carstvo od svoje agencije i vodio je neke od najvećih fudbalskih imena.

Transferi koje je dogovarao s klubovima su bili spektakularni jer je on od te provizije znao da inkasira i preko 30 miliona eura. Međutim, sve je tragično završeno 30. aprila prošle godine kada je objavljeno da je Raiola preminuo.

Njegova smrt itekako je uzdrmala fudbalski svijet, a posebno igrače koje je zastupao. Zadnji transfer koji je dogovorio bio je odlazak Erlinga Haalanda iz Dortmunda u Manchester City gdje je također zaradio ogroman novac.

No, nakon kratke bolesti nažalost je preminuo, a igrači koje je zastupao su bili u šoku jer nisu znali šta i kako dalje. Međutim, skoro svi oni odlučili su ostati dio agencije koju je osnovao Raiola, a nakon njegove smrti preuzeli su je rođan Vincenzo i advokatica Rafaela Pimenta.

Oglasi

Rafaela se ubrzo istakla kao alfa i omega te agencije i počela je komunicirati sa igračima i praviti transfere. S druge strane Vincenzo je očekivao sigurno dosta više slobode i razočarao se kada je vidio da će Rafaela biti zadužena skoro za sve.

Iako nema ni godinu dana otkako je Raiola preminuo italijanski mediji pišu da se njegovo carstvo ruši i da su Rafaela i Vincenzo za kratko vrijeme uspjeli sve da upropaste.

Raiolina agencija je prošle godine pod svojim vodstvom imala čak 76 igrača i trenera, ali neki od njih su odmah odlučili da napuste istu. Ipak, igrači poput Ibrahimovića, Haalanda Pogbe, Donnarumme i Verrattija su i dalje ostali vjerni.

Međutim, nakon što su Vincenzo i Rafaela počeli voditi privatni rat oko toga ko će biti šef agencije sve je počelo da se raspada. Navodno, Vincenzo želi da napusti ovu agenciju i cilj mu je da osnuje svoju, te je navodno već nagovorio neke igrače da krenu za njim.

Jedan od prvih koji je pristao da ide za Vincenzom je Ismael Bennacer iz Milana, a povjerenje su mu dali i Ryan Gravenberch i Brian Brobbey.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Rafaela će tako ostati sama na čelu Raioline agencije, ali očekuje da će najveće zvijezde ostati s njom. To su već obećali Ibrahimović i Pogba, dok je glavni "rat" oko Haalanda. No, Norvežanin ne želi biti dio skandala i navodno spreman je da ih u potpunosti napusti i nađe nekog drugog agenta.

Prvi udarac zadali su Stefan de Vrij i Moise Kean koji su napustili nedavno ovu agenciju iako su s Raiolom sarađivali godinama. No, očito je da nešto ne štima otkako više nema Raiole i čini se da bi se carstvo koje je godinama gradio moglo srušiti i brže nego što je iko očekivao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi