Belgija "bruji" o Bosancu i njegovom čudu: "Ako mogu da sanjam, san mi je ako Bog da Engleska"
FOTO: Cercle Brugge

Miron Muslić za SportSport.ba

Belgija "bruji" o Bosancu i njegovom čudu: "Ako mogu da sanjam, san mi je ako Bog da Engleska" · Intervju

E. Oštraković

Miron Muslić čovjek je koji je kreator pravog "malog" čuda u Belgiji. Naime, on je trener Cercle Bruggea koji u posljednje vrijeme igra zaista fenomenalno.

Radi se o treneru koji je sa 10 godina otišao iz svog rodnog Bihaća, te je svoj život nastavio u Austriji.

Tamo je počeo da igra nogomet i to u amaterskim klubovima. Uz to je radio u školi kao pedagoški pomoćnik, a polagao je i trenerske licence.

Zapao je Muslić za oko vodećem čovjeku Centra za edukaciju trenera u Austriji, Thomasu Weissenbocku, koji je bio i glavni trener druge ekipe Rieda i koji mu je ponudio posao.

Muslić je prvo radio kao pomoćnik u četvrtoj ligi Austrije, a zatim je vodio u-18 ekipu Rieda. Nakon toga vodio je drugu ekipu Rieda, a postao je i pomoćni trener u prvoj ekipi.

Oglasi

Zatim je imao kratku epizodu u Floridsdorferu, klubu iz druge austrije lige, a onda preuzima prvi tim Rieda gdje radi kao glavni trener.

Nakon toga je uslijedio poziv da postane pomoćni trener Cercle Bruggea, a nakon što je u septembru 2022. godine glavni trener Thalhammer dobio otkaz, čelnici kluba povjerenje su ukazali upravo Musliću.

Prije nekoliko dana gostovali ste kod lidera na tabeli Royale Union SG. Poraženi ste, ali ste dobro namučili favorizovanog protivnika?

"Uvijek su teške te utakmice posebno protiv Uniona. Oni su u fantastičnoj formi. Mislim da sada imaju devet pobjeda u nizu. Znali smo da će to biti teška utakmica, ali smo kreirali dosta šansi. Imali smo velike, velike prilike na kraju utakmice da uzmemo bod. Šanse nažalost nismo iskoristili, tako da smo se vratili bez ičega kući. Ali, to je važno za našu mladu ekipu. Znamo da i protiv tih top ekipa, ako imamo performans na top levelu da smo blizu i da smo tu. Malo nam je falilo da protiv daleko favoriziranog Uniona na kraju uzmemo bod."

Spomenuli ste da imate jako mlad tim. Ulažete u mlade igrače, ali uprkos tome pravite sjajne rezultate. Koja je tajna?

Oglasi

"Imamo daleko najmlađu ekipu u Belgiji. Imali smo to i prošle godine, a ove smo još mlađi. Imamo najmlađi početni sastav u cijeloj Evropi. Tajna Cercle-a je da mi imamo tu ideju kako da igramo fudbal. Igramo ga ofanzivno, aktivno, agresivno. To je taj stil fudbala. Tražimo igrače po tim osobinama. Nema veze da li igramo kod kuće, u gostima, protiv slabijeg ili jačeg protivnika, mi ne mijenjamo svoj stil igre."

Konstantno podmlađivanje ekipe, da li to može "kočiti" neki veći rezultat kao recimo osvajanje titule?

"Titula nije realna, ali nije ni cilj. Ja sam ekipu preuzeo na zadnjem mjestu na tabeli. Kroz trud i rad i evoluciju ideje uspjeli da pobjegnemo iz tog nivoa. Etablirali smo se kao jedna od jačih ekipa. Mi smo još uvijek "underdogs". Na ljeto smo prodali sedam najboljih igrača i zamijenili ih sa pet igrača od kojih nijeda nije stariji od 20 godina. Cilj je da radimo sa mladim igračima i uz rast tih mladih igrača mi kao klub rastemo. Apsolutno je nerealno da imamo šansu za titulu. Imamo ekipu koja mora da napreduje i da u tom napretku profitiramo svi."

FOTO: Cercle Brugge

Šansu da vodite Cercle Brugge dobili ste "iznenada", ali povjerenje ste itekako opravdali. Kakve su Vaše lične ambicije u godinama koje dolaze?

"Moja jaka osobina je da sam čist u svojoj glavi. Tačno znam šta hoću kao trener i kako da uspijem i kako da to ostvarim. Vrlo je važno kao treneru da se kockice poslože kako treba i da budeš strpljiv u svome radu. Imao sam interes sada jačih klubova, ali odlučio sam se da ostanem ovdje. Jučer sam potpisao novi ugovor. I ja imam šansu da napredujem u ovom projektu baš kao i mladi igrači. Još uvijek sam mlad trener, ima još stvari koje moram da naučim, ali ima još stvari koje moram da pogriješim da bih bio bolji. Tu šansu mi nudi Cercle i želim da to iskoristim. Već pedeset utakmica sam ovdje trener i želim da napradujem, a vrijeme će donijeti svoje."

Oglasi

Čak je i Fabrizio Romano pisao o ponudama koje ste imali. Tražili su Vas timovi iz Bundeslige i Serie A, da li je na stolu bila neka "top" ponuda?

"Jeste, bila je, ali treba biti strpljiv. Hoću da idem korak po korak i da ne preskačem korake. Mislim da sam ja spreman otići u novi izazov i jaču ligu. Bilo je konkretnih stvari, ali ja želim i da naučim kako bi neki taj logični korak bio lakši. Trenutno sam strpljiv i investiram puno u svoju karijeru, ali neću da preskačem stepenice. Idemo korak po korak."

Postoji li neka liga ili neki klub o kojem sanjate?

"Sebe vidim na jednom dobrom putu kao trener i teško je odgovoriti. Kada dođe konkretna ponuda iz Francuske, a ja da kažem favorizujem Bundesligu, naravno da ne. Neću da se trpam u ladicu. Ako mogu da sanjam, san mi je ako Bog da da radim u Engleskoj. Do tada sam otvoren za sve".

FOTO: Cercle Brugge

Malo ko zna da ste imali priliku da nastupate za juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Kakva su sjećanja na te dane?

"Najljepša", govori kroz iskren osmijeh Muslić, te nastavlja:

"Kada god imam priliku da dođem kući i uzmem svoj foto album u ruke i kada otvorim i gledam te slike. Tada se smijem iz sveg srca. To su lijepe, lijepe uspomene i rado se sjetim toga."

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

Obzirom da spadate u red najtalentovanijih trenera koje ima Bosna i Hercegovina, da li možda sanjate da jednog dana postanete selektor naše reprezentacije?

"Mislim da je važno da se sve u karijeri mora pripremiti, ali mislim da će doći taj dan kada će to biti moguće. Sve u svoje vrijeme."

Top Komentari

Mostarac94
Na prvu mi baci na Jakovljevica hahahah reko odakle njega u Belgiji
1 0
matijaslesor
Cus Engleska, krscanska zemlja, sto ne Turska insallah
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi