Čuvena Ćirina pressica: "Rekao sam da ćemo im je*ati majku, a ona dvojica će posebno odgovarati"

U reprezentaciji BiH ostavio neizbrisiv trag

Čuvena Ćirina pressica: "Rekao sam da ćemo im je*ati majku, a ona dvojica će posebno odgovarati"

A. Čaušević

Nešto duže od godinu bilo je dovoljno Ćiri Blaževiću da ostavi neizbrisiv trag u reprezentaciji BiH, zauvijek kupi srca navijača i udari temelje selekciji koja će ostvariti najveći uspjeh bh. reprezentativnog fudbala. 

Otišao je trener svih trenera. Dvije životne utakmice protiv karcinoma je uspio dobit, ali ne i treću, nažalost. Legendarni Travničanin je preminuo dva dana prije svog 88. rođendana.

Karizmatični stručnjak je u svojoj višedecinskoj trenerskoj karijeri imao veliki broj stanica. U periodu od augusta 2008. do novembra 2009. godine predvodio je Zmajeva.

U tom periodu uspio je ostvariti neke od najvećih pobjeda reprezentacije naše zemlje. Svakako se izdvaja famozni trijumf nad Belgijancima(2:4), ali i trijumf nad Estoncima 7:0.

Nakon što su Estonci poniženi na Bilinom polju uslijedila je nezaboravna press-konfercija koja na neki način najbolje opisuje ko je i šta je bio popularni Ćiro.

U press sali zeničkog stadiona Blažević je uspio nasmijati sve, baš kao što je to uvijek radio gdje se god pojavi. Svojim specifičnim načinom govora je uvijek uspijevao da pronađe put do srca svog sagovornika ili slušatelja.

Oglasi

"Laž je osobina budala, 22 su svjedoka da sam danas za ručku rekao: "Jebat ćemo im majku, dat ćemo im pet komada, a dvojica što su dali šesti i sedmi gol Ibra (Ibričić) i ovaj drugi će odgovarati, vjerujte mi", rekao je Blažević kroz smijeh te nastavio:

"Stvarno sam tako rekao, nisam vjerovao, ali sam tražio način da ih ohrabtim, svi su bili zgrčeni, preplađeni, sve vrijeme sam upozoravao na značaj utakmici, na kraju su odgovorili na način da svi imamo razloga da budemo zadovoljni."

Reprezentacija BiH je tada grupu kvalifkacija za Svjetsko prvenstvo završila na drugom mjestu iza Španije te je uspjela izboriti baraž gdje je poražena od Portugala.

Nakon toga odlučio je da odstupi, a lično je insistirao da ga naslijedi Safet Sušić na čemu mu je na kraju udovoljeno. Pape će nastaviti gdje je stao Ćiro te odvesti Zmajeve na Mundijal u Brazil.

Na 17 mečeve, što takmičarskih što prijateljskih, Blažević je sa reprezentacijom BiH imao učinak od 8 pobjeda, dva remija i sedam poraza.

Sa igračima je imao poseban odnos, u svakom trenutku je znao pronaći prave riječi. Znao je i predosjetiti ko će postati šampion pa je tako 2008. godine tada golobradom Edinu Džeki rekao da je najbolji, a popularni Dijamant traje i 15-ak godina kasnije.

"Džeki sam kao mladom, nadarenom nogometašu stavio u glavu jedno povjerenje za kojim je on žudio. Nije apsolutno imao svijest svoje nadarenosti. A ja sam ga pred auditorijumom zvao i rekao ‘slušaj Džeko, ti ćeš biti bolji od Ibrahimovića’. Onda ja znam i podviknuti malo. I ustanovila se moja prognoza i na njega sam osobito ponosan. On ie golgeter, ali i sportaš."

Ćiro i Džeko su oduvijek imali poseban odnos

"Sve sam ga to ja naučio, i svi koji su došli kod mene oni su džentlemeni. Nema simuliranja, ja kad vidim svog igrača da bez razloga leži, protivnik dobije žuti karton ja ga vadim van. Shvatio sam da je moja uloga značajnija od uloge jednog trenera", kazao je Blažević u jednom od intervjua.

Nema sumnje da je odlaskom Blaževića fudbal izgubio mnogo toga...

Top Komentari

VenamaHrabrih
Ova izjava protiv Estonije je reciklirana njegova izjava kada je Hrvatska dobila nekog 6:0, ili 6:1, ne sjećam se. Potpuno isto je izjavio samo su u pitanju boli hrvatski igrači. Također je izjavio da voli Tuđmana više nego mater i oca i da bi se zbog njega bacio sa katedrale. Njegova izjava je da voli Nijemce pogotovo u "štukama" kad bombarduju gradove. Naravno, ima toga još. Onaj kome je teško ili žao što je umro Ćiro Blažević u 88 godini, neka dadne osmrtnicu u novine.
3 0
El_Pibe_De_Oro
Kakva gromada od covjeka, trenerski romantik ! Persona koju ne mozes, jednostavno ne smijes da ne voliš...Podario mi je toliko srece kao tinejdzeru, kada mi je fudbal bio nesto najvaznije. HVALA TI NA SVEMU ĆIRO ?️‍? NAŠ, ZAUVIJEK SI U SRCIMA BOSANACA.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi