"Mislio sam da je smeće, ali onda sam shvatio da je genij"

Bivši igrač Portsmoutha bio očaran Prosinečkim

"Mislio sam da je smeće, ali onda sam shvatio da je genij"

E. Škorić

Gary O'Neil priznaje da je bio skeptičan kada je Robert Prosinečki trebao da dođe u Portsmouth.

Nekadašnji igrač Portsmoutha i bivši mladi engleski reprezentativac ispričao je kako je tamo početkom 2000-ih godina imao loš osjećaj kada je saznao da u njegov klub stiže bivši igrač Dinama, Zvezde, Real Madrida, Barcelone i Seville i čovjek koji je ranije bio prvak Evrope.

Podsjećamo, Milan Mandarić je doveo Prosinečkog na Fratton Park u ljeto 2001. godine te je jedno od najvećih imena koje se pojavilo u današnjem niželigašu.

O'Neil, koji je tada imao 18 godina, rekao je da je 'ludo' što su u Portsmouthu potpisali "žutog".

"Uh, bilo je ludo kad smo čuli da dolazi. Mislio sam da je smeće, ne može trčati, pa kako će igrati za nas? A onda je dobio loptu i rekao sam sebi: 'Bože, ovaj čovjek je genij'. Jednostavno lopta nije mogla da mu se oduzme ili da pobjegne", ispričao je nekadašnji veznjak Portsmoutha.

"Radio bi neke nevjerovatne stvari, znao je nadmudriti sve na terenu, pa onda siv skoče kao da će pucati, a on napravi nešto drugo. Bio je uistinu nevjerovatan. Vjerovatno i najbolji igrač s kojim sam igrao, iako vjerovatno tada nije bio ni približno dobar kao ranije kada mu je karijera bila u usponu. Igrali smo skupa, on je igrao 'desetku', ja bih uglavnom obavio svoj posao trčanjem. Toliko toga sam naučio od njega, osim da pušim na poluvremenu", uz smijeh je rekao O'Neil.

"Bio je divan momak, govorio je engleski, ali nije bio baš ljubazan prema nama, jer je mislio da smo smeće! I stalno je pušio cigarete, to nisam želio naučiti od njega", poručuje.

Prosinečki je te sezone igrao 35 puta za Plave i postigao je devet golova dok je tim završio na 17. mjestu.

"Nije mogao trčati, doslovno nije mogao trčati; to je bilo poput igranja nogometa s ocem, ali bio je nevjerojatan - ne biste mu uspjeli oduzeti loptu. Trenirao je u svom tempu, koliko je želio, ali radio je nevjerovatne stvari. Sjećam se hat-tricka kojeg je postigao protiv Barnsleyja".

Potražite više informacija na temu Premier league:

No, ta tri gola bivšeg selektora BiH nisu bila dovoljna da Portsmouth pobijedi Barnsley.

"Vrijeđao nas je, govorio kako je postigao tri gola kod kuće, a da mi nismo sposobni svejedno da pobijedimo Barnsley".

Top Komentari

Amarinho
Thierry Henry je isto bio igrac svjetske klase ali kao Trener je veliki promašaj
7 2
United_HZ
Bio je dobar igrač, ali veliki promašaj kao trener
5 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi