Mladi Zmajevi pali na prvom ispitu: Kakva nam je budućnost?

Pozorišna atmosfera na Grbavici, a sada gostovanje u Austriji

Mladi Zmajevi pali na prvom ispitu: Kakva nam je budućnost?

Samir Mlaćo

Kvalifikacije za mladu reprezentaciju (U-21) naše zemlje nisu dobro počele. Jučer je tri boda sa Grbavice odnijela selekcija Slovenije, bilo je 2:1.

Naši mladi Zmajevi su doduše poveli, ali to je bilo sve. Amaterski primljeni golovi su nas koštali i već sada smo u problemima. Eventualni poraz od Austrije u narednom meču značio bi katastrofalno otvaranje kvalifikacija i smanjio nade da se nečemu nadamo.

A nije ni da smo se nadali. Već godinama mnogo toga ne štima. Tek rijetki i prate mlade selekcije naše zemlje. Jučer na Grbavici pozorišna atmosfera. Ispred stadiona par policijskih automobila, kako bi sve prošlo bez incidenata, što je donijelo pitanje 'običnih' građana našem novinaru da li se ispred stadiona upravo desio neki incident.

Rijetko ko je i znao da se igra utakmica. Na tribinama pojedini pitaju ko je danas rival, brojne reprezentacije su bile među "prijedlozima". Smiješno, pa onda i žalosno, jer se ipak radi momcima koji sutra trebaju biti A reprezentativci. Uvjereni smo da bi npr. u Bugojnu, Travniku, Gradačcu, Banovićima, Tuzli, Konjicu, te brojnim drugim bh. gradovima mlade Zmajeve dočekala vatrena atmosfera i velika podrška. Ali... Za to trebate imati plan, iole 'ozbiljne' stadione, plan promocije nogometa u cijeloj državi, itd, itd...

Izgubili smo sinoć, a djelovali smo tromo, bezidejno, bez nekog plana u igri. Zaigrali smo tek dvadesetak minuta drugog poluvremena, a poveli smo u 53. minuti. Posljednjih 20-tak minuta teško smo 'disali'. U pravom smislu te riječi. Tužno je i bilo gledati nogometaše koji imaju 20. ili 21. godinu, a da pojedini teško i stoje na nogama.

Oglasi

Mi to zovemo 'teške noge'.

Rijetko se čime možemo pohvaliti sa jučerašnjeg meča. Čistku 'desetku' može dobiti tek kapiten Ivan Bašić, a defanzivac Tarik Muharemović je pokazao da je član slavnog Juventusa. Admir Bristrić je zabio 'svojim' Slovencima i pokazao da se radi o velikom potencijalu.

Izmjene (Omerović, Sabljić, Buljubašić, Čuić...) nisu donijele gotovo ništa...

Selektor Igor Janković nakon utakmice pomalo i iznerviran na pitanja novinara.

"Jako teška utakmica u kojoj su se sastale dvije podjednake ekipe. U prvom poluvremenu smo i mi i oni stvorili nekoliko prilika. Drugi period igre smo bolje mi otvorili i došli do prednosti, imali inicijativu i kad smo trebali udvostručiti prednost, nesretno smo primili gol.

Oglasi

Nakon toga je bio evidentan pad u našoj igri, sedam-osam minuta nismo izgledali dobro i u tom periodu primamo gol. Kasnije smo dominirali, bili kvalitetniji, ali sreća je bila na strani protivnika. Smatram da nismo zaslužili poraz, da smo trebali osvojiti barem bod", rekao je Janković te između ostalog kazao da smo 'mala zemlja', te da trebamo biti realni.

Dobio je i prozivke sa tribina, ali nije htio govori o tome pred kamerama.

Jasno je da je mlade reprezentativce poremetio i neočekivani potez Silvija Ilinkovića koji se javio prije par dana i kazao da će u budućnosti igrati za Hrvatsku.

Ilinkovića svakako ne treba zaustavljati, samo oni koji srcem žele dres Zmajeva trebaju biti dio reprezentacije, ali biće svakako komentara i na odabir igrača od strane selektora, što je i normalno.

Mnogi su se pitali zbog čega na spisku selektora nije se našao Eldar Mehmedović koji je ovog ljeta prešao u Lokomotivu iz Zagreba, kao i Harun Karić, ali Karić se npr. našao na spisku.

Oglasi

Na tribinama se našao Hamza Gasal, član Željezničara, ali i član italijanskog Leccea Zinedin Smajlović. Na tribinama je bio i kapiten premijerligaša GOŠK-a Riad Šuta, a na terenu npr. u zadnjoj liniji član Zvijezde 09 Filip Račić, ekipe koja je u šest kola primila 20 pogodaka i na posljednjem je mjestu tabele. U zadnjoj liniji je i Savo Šušić, defanzivac Borca koji ima tek 18 godina.

Da li smo kako kaže selektor 'mali', pa se ne trebamo puno nadati ili mnoge stvari mogu bolje, pokazat će i naredne utakmice.

Odgovornost svakako treba da postoji, mlada reprezentacija je 'tik' do seniorske, ali sa velikim brojem igrača koji igraju u realnom veoma slabim klubovima ili su članovi nešto 'ozbiljnijih' uz zaista malu minutažu, te sa pravom možemo reći da nam je budućnost nogometa zaista skromna.

Ako to nekoga brine...

Top Komentari

Hanibal
Realno golman Sahinovic brani katastrofalno u FK Sarajevu a poziva se u reprezentaciju?
1 0
user1647539682
Cuj ga mi mala zemlja ako smo i od kod veci veci smo od slovenije
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi