Mlada reprezentacija BiH pravi novi korak ka plasmanu na EURO?

Danas protiv Lihtenštajna u Vaduzu

Mlada reprezentacija BiH pravi novi korak ka plasmanu na EURO?

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine će danas od 18 sati gostovati selekciji Lihtenštajna u okviru 7. kola grupe 8 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će 2019. godine biti održano u Italiji.

Nakon šest odigranih utakmica, naš tim se nalazi na vrhu tabele sa 12 osvojenih bodova koliko ima i Rumunija, dok trećeplasirani Portugal ima 10 bodova uz utakmicu manje. BiH se nalazi u seriji od tri uzastopne pobjede i na dobrom je putu da u izuzetno teškoj konkurenciji izbori plasman među dvije najbolje selekcije grupe, a za to će biti neophodna pobjeda u današnjem susretu.

U prvom duelu ova dva tima odigranom u Zenici prije godinu dana, BiH je slavila sa 6:0 i time pokazala da je za dvije klase bolja i ozbiljnija selekcija od Lihtenštajna, koji je posljednji tim u grupi sa svih pet poraza. Sve osim pobjede Marinovićevih izabranika u Vaduzu moglo bi se smatrati senzacijom, ali nekada je unaprijed dobijene utakmice najteže dobiti na terenu.

"Iako smo favoriti na papiru i svi smatraju da će utakmica biti laka, to neće biti tako. Moramo maksimalno ozbiljno pristupiti utakmici kako bismo došli do željenih bodova. Momci su do sada u kvalifikacijama pokazali zrelost i očekujemo da tako nastave i ovaj put", rekao je Marinović.

Trijumf nad Lihtenštajnom bio bi izuzetno važan pred tri odlučujuće utakmice do kraja kvalifikacija, gdje našoj selekciji predstoje domaći meč sa Švicarskom (7. septembar) te gostovanja u Rumuniji (11. septembar) i Portugalu (16. oktobar).

Plasman na Evropsko prvenstvo izborit će devet prvoplasiranih ekipa iz kvalifikacionih grupa, dok će četiri najbolje drugoplasirane selekcije igrati baraž. Uz domaćina Italiju, tako će se kompletirati spisak od 12 učesnica završnog turnira koji se igra na ljeto naredne godine. Važno je istaći da će se u poretku najboljih drugoplasiranih ekipa oduzimati bodovi osvojeni protiv šestoplasirane selekcije u grupi, u našem slučaju protiv Lihtenštajna.

Utakmica Lihtenštajna i BiH je na programu danas u 18:00 sati na stadionu Rheinpark u Vaduzu, a od 17 sati se u okviru naše grupe sastaju Švicarska i Portugal.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi